(Video: Anita Janssen)

Schermen begon in Leiden al in de 16e eeuw

De Leidsche schermvereniging A.E.W. bestaat 100 jaar. Het is een kleine club met zo’n zeventig enthousiaste leden. Van 7 tot 70 jaar en alles wat daar tussen zit.

Een van die jonge schermers is Zachary de Voogd, een 13-jarig talent dat dol is op de sport. “Ik train heel veel want ik vind het geweldig om te schermen”, zegt hij trots. Hij is gekleed in witte schermkleding en houdt zijn floret soepeltjes vast. Ik was met mijn ouders in het buitenland en toen keken we naar de Olympische Spelen en ik zei tegen ze: “Dit is de sport die ik wil gaan doen en gelukkig mocht dat.” De Voogd is ambitieus, hij droomt over wereldkampioenschappen en Olympische spelen.

Tot bloedens toe
De geschiedenis van schermen in Leiden gaat terug tot de 16e eeuw. In die tijd was schermen niet alleen een sport, maar ook een essentieel onderdeel van militaire training en persoonlijke verdediging. Vroeger schermde men tot bloedens toe, weet Kevin Toussaint, schermer in hart en nieren. “Gelukkig vloeit er tegenwoordig geen bloed meer”. De universiteit van Leiden, opgericht in 1575, speelde een cruciale rol in de verspreiding van schermen. Studenten werden aangemoedigd om zich te bekwamen in deze kunst, wat leidde tot de oprichting van diverse schermclubs en -scholen.

Voordat de Leidse schermvereniging werd opgericht, was de Algemene Exercerende Weerbaarheid (AEW) uit 1877 een militaire sportvereniging. Schermen was een van de belangrijkste activiteiten binnen de AEW en trok veel leden aan, waaronder studenten van de universiteit. De AEW speelde een belangrijke rol in de popularisering van schermen in Leiden en legde de basis voor een georganiseerde schermsport in de stad.

Kweekvijver
In 1924 werd de Leidsche Schermvereniging A.E.W. officieel opgericht, voortbouwend op de fundamenten die door de AEW waren gelegd. Deze transitie markeerde het begin van een nieuwe fase voor de schermsport in Leiden, waarbij de focus verschoof naar zowel recreatieve als competitieve schermers. De schermvereniging werd al snel een belangrijk centrum voor schermen in Nederland, waar zowel beginners als gevorderde schermers hun vaardigheden konden ontwikkelen.

Door de decennia heen heeft de vereniging talrijke successen gekend. Een van de hoogtepunten was in de jaren ’50, toen diverse leden deelnamen aan internationale competities en zelfs de Olympische Spelen. De vereniging groeide uit tot een kweekvijver voor talent, met vele nationale kampioenen die hun eerste stappen zetten op de schermvloer van de Leidsche Schermvereniging A.E.W..

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×