Zachary de Voogd en Paul Edridge van schermvereniging AEW (Foto: Gerry van Bakel).

Schermvereniging AEW viert eerste eeuwfeest met lightsabers

De Leidse regio kent tientallen sportverenigingen. De één bekender dan de ander, maar allemaal leveren ze een bijdrage aan de gezondheid en het sociale welzijn van hun leden. Sleutelstad Sport zet elke week een vereniging in de spotlights. De vereniging van deze week is de Leidse schermvereniging AEW.

Afgelopen zondag vierde Aanvallen en Weren hun eeuwfeest in het Scheltema-complex. “Ons éérste eeuwfeest”, benadrukt voorzitter Paul Edridge, vol vertrouwen dat er in Leiden nog heel lang geschermd gaat worden. “Het was ontzettend leuk, met veel leden en oud-leden. We hebben gepraat over hoe de vereniging bijvoorbeeld in de Tweede Wereldoorlog verboden werd door de bezetter, maar er is ook in teamverband geschermd en er waren workshops met lightsabers.”

Voorzitter Paul Edridge en talent Zachary de Voogd vertellen over AEW in Sleutelstad Sport.

“Dat is natuurlijk spectaculair, maar lightsabergevechten lijken eigenlijk helemaal niet op een duel met floret of degen”, merkt Zachary de Voogd op. “Met lightsabers sla je, maar bij schermen steek je bijvoorbeeld.” Zachary schermt sinds 2018 bij AEW, hij was toen zeven, en doet dat niet onverdienstelijk: zo is hij nationaal kampioen in zijn categorie en doet hij vaak mee aan internationale toernooien. Dit weekend stond hij nog in Zwitserland.

Zeven jaar, is dat niet heel jong om met schermen te beginnen? “Dat is jong, maar dat kan zeker. Het is vooral van belang dat je er plezier in hebt, dat je motoriek ver genoeg is ontwikkeld en dat je de veiligheidsregels in acht kunt nemen”, legt Edridge uit. “Er kan niet veel misgaan, maar je wilt toch geen oog uitsteken met zo’n wapen.”

Op maandag en donderdag vinden de trainingsavonden van AEW plaats in een gymzaal in Oegstgeest. En het is druk, met zowel jeugdige als volwassen deelnemers. “We hebben in honderd jaar geschiedenis een periode gehad met weinig leden, maar nu zitten we op ongeveer tachtig”, vertelt Edridge. “Iedereen kent elkaar goed. En we hebben beleefdheid en respect hoog in het vaandel staan. Vooraf groet je de tegenstander, achteraf bedank je hem of haar voor de wedstrijd.”

Voorzitter Paul Edridge en talent Zachary de Voogd vertellen over AEW in Sleutelstad Sport (deel 2).

Aspirant-leden kunnen op een trainingsavond komen kijken en een proefles nemen. “Dan hijsen we je in een schermpak, test je de verschillende wapens een paar weken uit en aan het eind vind je het leuk. Punt”, lacht de voorzitter. Meer informatie staat op aewschermen.nl.

Sleutelstad Sport is elke maandag van 19.00 tot 21.00 te beluisteren en te zien op ‘Unity met het nieuws van Sleutelstad’.

Leiden Oegstgeest Sport Sleutelstad Sport Vereniging van de week


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×