(Foto: Gemeente Oegstgeest)

Acceptatie lhbtiq'ers op scholen Oegstgeest hoger dan gemiddeld, maar wel 'veel te laag'

De acceptatie van lhbtiq+’ers op middelbare scholen in Oegstgeest ligt hoger dan het landelijk gemiddelde. Zo’n 59 procent van de scholieren heeft er geen enkel probleem mee om een vriendschap te hebben met een lhbtiq+’er. Toch is dat percentage nog veel te laag, vinden politieke partijen PrO en D66.

Het percentage kwam ter sprake tijdens een discussie in de gemeenteraad over een onderzoek naar veiligheid en inclusie van lhbtiq+’ers in Oegstgeest. Dat onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van een in 2021 aangenomen motie over het onderwerp, de zogenaamde regenboogagenda.

Zes min
“Dat percentage klinkt een beetje als een vijfenhalf”, zegt RenĂ© Sepers van Progressief Oegstgeest (PrO) over de mededeling van wethouder Tim van Tongeren (inclusie) dat 56 procent van de scholieren homoseksualiteit normaal vindt. “Ik heb het nog even nagekeken en het percentage is eigenlijk 59 procent. Een zes min dus”, aldus de wethouder. “Ik heb niet de bedoeling gehad hiermee te zeggen dat het wat ons betreft wel klaar is. In tegendeel, er is werk aan de winkel.”

D66-fractievooriztter Jolijn Kouwenhoven over lhbtiq+-ers in Oegstgeest.

Veilig
Het onderzoek dat aanleiding was voor de discussie, concludeert dat Oegstgeest over het algemeen ervaren wordt als een veilige plek voor lhbtiq+’ers. Wel worden er in sociale verbanden, zoals werk en sport, soms signalen van uitsluiting gemeld. Ook is er nog onvoldoende zicht op gevoelens van onveiligheid van lhbtiq+’ers in het azc in Oegstgeest, hoewel het personeel daar geen signalen van onveiligheid krijgt.

De gemeente blijft in elk geval in gesprek met onder meer scholen, sportverenigingen en COA en Vluchtelingenwerk. En op verzoek van D66’er Jolijn Kouwenhoven gaat de wethouder ook in gesprek met zorginstellingen over het onderwerp.

Maatschappij Oegstgeest


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×