(Foto: Portaal)

'De Tarentaal': nieuwe woontoren in Transvaalbuurt vernoemd naar parelhoender

De woontoren die vanaf oktober 2025 aan het Stationsplein 107 in de Transvaalbuurt in Leiden wordt gebouwd, krijgt de naam ‘De Tarentaal’ – het Zuid-Afrikaanse woord voor parelhoender. De naam is bedacht door de heer H. Nouwens, een bewoner van de Transvaalbuurt.

“De nieuwe woontoren kijkt uit op de Zwaan en het Ibis Hotel (Ibis is ook een vogelsoort). Daarom moet de nieuwe naam uiteraard ook een vogelnaam zijn”, zegt Nouwens. Hij won met zijn inzending de naamwedstrijd die voor het nieuwe gebouw werd georganiseerd, waarbij Leidenaren zelf met ideeën en suggesties mochten komen. De deskundig jury daarvan, bestaande uit een historicus van de Universiteit Leiden, de voorzitter van de wijkvereniging Transvaal Leiden en een wijkbeheerder van woningcorporatie Portaal, beoordeelde de inzendingen op originaliteit, relevantie en passendheid bij de Transvaalbuurt en haar historie.

Bij het bekendmaken van de winnende inzending tekende Jet Bicker Caarten, regiomanager bij Portaal Leiden en Emmy Klooster, directeur-bestuurder van zorgorganisatie De Binnenvest in het bijzijn van wethouder Julius Terpstra (Wonen, Bouwen en Welzijn) een samenwerkingsovereenkomst. De Binnenvest gaat de vijftig bewoners van het toekomstige Sociaal Pension op de begane grond van de woontoren begeleiden bij het dagelijkse wonen en leven. Een deel van deze bewoners is nu nog gehuisvest in het huidige Sociaal Pension aan het Morspad.

Emmy Klooster is enthousiast over de bouw het nieuwbouwproject. “Een plek in De Tarentaal is voor onze bewoners een grote sprong voorwaarts. Een nieuw en duurzaam gebouw, ingericht op de zorg van de toekomst. Onze bewoners worden nog meer onderdeel van de wijk. We willen samen met de buren een tuinploeg opzetten om de tuin bij te houden.” Ook wethouder Terpstra is verheugd over de samenwerking tussen Portaal en De Binnenvest. “Het Sociaal Pension is een mooie combinatie van verschillende woonvormen, zoals sociale huurwoningen, middenhuur woningen en sociale zorgwoningen in het nieuwe Sociaal Pension.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×