Tijdens het verschepen werd al duidelijk dat er veel asbest in de treinen verwerkt was. (Foto: PR)

Restauratie Indonesische stoomtreinen gaat nog jaren duren

Spoorwegmuseum Stoomtrein Katwijk Leiden heeft er 21 jaar over gedaan om twee locomotieven uit Indonesië naar Katwijk te halen, dat was vorig jaar. Je zou zeggen, reden voor een feestje maar dat moest worden uitgesteld omdat er heel veel asbest in de locomotief zat, zodat er niet met de restauratie kon worden begonnen.

Tijdens het verschepen werd al duidelijk dat er heel veel asbest in de treinen verwerkt was en dat moest eerst worden weggehaald. “Wij vonden het natuurlijk erg jammer”, zegt Gerard de Graaf van Stoomtrein Katwijk Leiden, “want we zijn zo lang bezig geweest om de locomotieven naar Nederland te halen, 21 jaar. Maar goed, eerst moest het asbest worden verwijderd voordat we de locomotieven met een feest konden begroeten.”

Suikerplantages
De twee locomotieven komen oorspronkelijk uit Weesp en zijn gemaakt door de firma DuCroo en Brauns. De locomotieven zijn gemaakt voor de handel op de suikerplantages in Nederlands Indië. In 1927 kwam een van de locomotieven aan op Oost Java. In 1929 brak er een wereldwijde recessie uit en kwamen de locomotieven stil te staan en stonden ze eenzaam weg te roesten.

Fanatieke locomotiefliefhebbers van het spoorwegmuseum laten 21 jaar geleden hun oog vallen op de twee treinstellen maar zo eenvoudig was het nog niet om ze naar Katwijk-Leiden te halen.
“De Indonesische maatschappij werkt heel anders dan die van ons. Hier loop je een bedrijf binnen en zeg je dat je iets wilt kopen, je komt een prijs overeen en voilà. Maar zo gaat het niet in Indonesië: brieven, faxen, heen en weer reizen, het schoot niet echt op”, vertelt De Graaf.

Tien jaar
“We hebben ons er echt in vastgebeten en kwamen uiteindelijk bij de minister-president uit. Ik ben trots en blij dat het is gelukt.” Het was wel een operatie met een flink prijskaartje, tienduizend euro om de twee locomotieven te kopen en nog eens negentigduizend voor het transport. Door sponsors, giften en het Cultuurfonds is dat allemaal gelukt.
“Denk nu niet dat de locomotieven volgend jaar al op het smalspoor rijden want het duurt nog zeker tien jaar om ze te restaureren.”

Cultuur Leiden Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×