Al jarenlang is er gedoe in de sector over de operaties bij aangeboren hartafwijkingen. (Video: Jan Frensen)

Akkoord over kinderhartchirurgie, LUMC gaat samenwerken met andere ziekenhuizen

Het LUMC en vier andere universitaire ziekenhuizen waar kinderhartchirurgie plaatsvindt, gaan intensiever met elkaar samenwerken. Ze hebben afspraken met elkaar gemaakt om deze specifieke zorg te verbeteren, meldt demissionair zorgminister Pia Dijkstra in een Kamerbrief.

Zo komt er onder meer een landelijk overleg, komen er normen over de kwaliteit en jaarlijkse evaluaties. Daarover is een akkoord gesloten, dat ze heeft ondertekend. Dijkstra gaat ervan uit dat dit bijdraagt aan ‘rust en ruimte’ voor de artsen en de patiënten.

Al jarenlang is er gedoe in de sector over de operaties bij aangeboren hartafwijkingen, niet alleen bij kinderen maar ook bij volwassen patiënten. Deze behandelingen worden uitgevoerd in Leiden, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Groningen.

Twee plekken
Omdat de operaties relatief weinig voorkomen en de ervaring, kennis en kwaliteit dan achteruit kunnen gaan, was bedacht om deze behandelingen te concentreren op twee plekken: in Rotterdam en Groningen.

Dat besluit van Dijkstra’s voorganger Ernst Kuipers vochten de andere drie ziekenhuizen aan bij de rechter, die er een streep doorheen zette. Dijkstra had al eerder gemeld dat ze niet in hoger beroep ging, maar meer zag in een akkoord. Daartoe overlegde ze met de betrokken umc’s, de koepelorganisatie NFU en de patiëntenorganisaties.

Behouden
Arno Roest, kindercardioloog bij het LUMC reageert woensdagmiddag verheugd op het nieuws. “Er valt nog verder een last van onze schouders af. We kunnen nu positief de toekomst in.” Burgemeester Peter van der Velden was toevallig op kennismakingsbezoek in het kinderziekenhuis toen het nieuws naar buiten kwam. “Ik ben blij dat de infrastructuur, de kennis en de betrokkenheid in Leiden behouden blijft. Dat is niet alleen goed voor Leiden, maar voor heel Nederland.”

Leiden Maatschappij Sluiting kinderhartchirurgie LUMC


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×