Het Witte Anjer Perk is een waardering voor veteranen. (Foto: Voorschotense Krant)

Voorschoten eert veteranen met Witte Anjer Perk

In het Burgemeester Berkhoutpark werd door Voorschotense veteranen woensdagochtend een Witte Anjer Perk onthuld. De laatste plantjes mochten door de aanwezige veteranen worden geplant, onder toeziend oog van burgemeester Nadine Stemerdink. Het Witte Anjer Perk in het Burgemeester Berkhoutpark in Voorschoten is nu compleet.

Al in 2019 riep het Nationaal Comité Veteranendag Nederlandse gemeenten op om hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjer Perk. Witte anjers bloeien in de weken voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag, op de laatste zaterdag van juni. De Witte Anjer staat symbool voor de waardering voor veteranen.

Motie
“Ik ben bijzonder trots dat ook Voorschoten nu een Witte Anjer Perk heeft”, zegt Stemerdink. “Vorig jaar heeft de gemeenteraad een motie aangenomen voor de aanleg van het perk, als erkenning en waardering van de veteranen in Voorschoten. Er is daarna overleg gevoerd met een vertegenwoordiging van de Voorschotense veteranen.”

Definitieve plek
De huidige plek is tijdelijk. “We onderzoeken een andere, definitieve locatie in het park, waarbij ook ruimte is voor een monument of kunstwerk. 2025 is natuurlijk een bijzonder jaar waarin wij 80 jaar vrijheid herdenken en vieren. Dan wordt de definitieve locatie van het Witte Anjer Peke in het Berkhoutpark bepaald.”

Erkenning
Voor de 92-jarige Jan-Jacob Leeflang is het een belangrijk moment. De beroepsmilitair zat bij de marine en was onder andere gestationeerd in Nederlands Nieuw-Guinea. “Er was weinig aandacht voor veteranen in onze tijd. Dat is pas de laatste dertig jaar omgedraaid en ik ben er blij mee want de huidige militairen moeten onder veel meer oorlogsomstandigheden werken dan wij tijdens de Koude Oorlog. Dit is een erkenning voor hun inzet voor de wereldvrede.”

Dreiging
Dat vindt ook de 36-jarige Simeon. Hij zit bij de marechaussee en was onder andere in Afghanistan. ‘Zo’n perk betekent veel voor ons ja. Het is niet meer zo vanzelfsprekend dat mensen willen dienen om een bijdrage te leveren aan de wereldvrede die tegenwoordig ver te zoeken is. De maatschappij verhardt en dan is het fijn dat er vanuit de samenleving waardering voor ons werk is.”

Simeon ziet dat ook de dreiging uit het oosten steeds groter wordt. Verwacht hij dat de afgeschafte dienstplicht weer terugkomt? “Die is nooit afgeschaft, alleen maar uitgesteld. Het leger bestaat nu uit vrijwillige beroepsmilitairen maar of dat in de toekomst blijft, is nog maar de vraag. Als je gaat voor persoonlijke ontwikkeling, avontuur en kameraadschap, is het leger of de marine zeker te overwegen. Maar het moet echt een persoonlijke keus zijn.”

Onderhoud Witte Anjer Perk
De Buitendienst van de gemeente gaat het Witte Anjer Perk onderhouden. De basisscholen worden uitgenodigd om in de nabije toekomst ook te helpen met het onderhoud zodat het perk er tijdens de landelijke Veteranendag in juni verzorgd uitziet. Ook de Voorschotense veteranen kunnen hierbij een rol spelen. Zo ontstaat een verbinding tussen de lokale veteranen en de nieuwe Voorschotense generatie, waardoor verhalen doorverteld kunnen worden, aldus de gemeente.

 

Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×