(Afbeelding ter illustratie)

Moeder wekenlang afgeluisterd na dood baby, blijft langer in voorarrest

Een vrouw uit Voorschoten ontkende woensdag bij de Haagse rechtbank dat ze haar zoontje van elf maanden vorig jaar in Voorschoten heeft dood geschud. “Ik ben een vrouw die een kind heeft verloren en daardoor veel pijn heeft. Waarom word ik zo wreed en onrechtvaardig behandeld.” Toch blijft ze vastzitten.

De 32-jarige moeder F.S. is afkomstig uit Afghanistan en woonde in 2023 met haar man en twee kinderen in Voorschoten. Het elf maanden oude zoontje overleed eind april of begin mei – dat is nog onduidelijk – aan een hersenbeschadiging. De zaak kwam aan het rollen doordat het ziekenhuis het niet vertrouwde en het Landelijke Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK) inschakelde.

Afgeluisterd
Daarna kwam de zaak op het bordje van het Openbaar Ministerie, die een forensisch arts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de politie onderzoek liet doen. Agenten luisterden de moeder anderhalve maand af. Drie maanden geleden volgde haar arrestatie in haar nieuwe woonplaats Oude Wetering.

Gevallen
Tijdens de eerste zitting bij de rechtbank ontkende de moeder dat ze de baby heeft geschud. “Hij is zomaar uit zichzelf gevallen. Ik heb het met eigen ogen gezien. Ik verzoek u om mij te vertrouwen. Ik heb er niets aan om te liegen.” De moeder snapt niet dat ze al drie maanden in voorarrest zit. Tijdens de zitting blijkt dat ze ook weer zwanger is. “Ik heb veel stress in de gevangenis. Dat is niet goed. Ik wil een gezond kind baren.”

Tunnelvisie
De advocaat van de moeder trekt de objectiviteit van de forensisch arts in twijfel. Ze was betrokken bij het eerste rapport van het expertisecentrum voor kindermishandeling, waardoor de zaak aan het rollen kwam en verrichtte later ook weer voor het NFI het forensisch onderzoek naar de dood van het jongetje. “Er is sprake van blikvernauwing”, zegt de advocaat. “De forensisch arts is op zoek gegaan naar dingen die haar eigen conclusie in het eerdere rapport ondersteunen. De arts heeft niet opengestaan voor alternatieve verklaringen.”

Hersenbeschadiging
De advocaat wijst op Amerikaans onderzoek. Daaruit zou blijken dat de hersenbeschadiging bij de baby ook kan zijn ontstaan door een ‘huis-tuin-keuken-ongeval’. De officier van justitie bevestigt dat de forensisch arts ook eerder betrokken was bij het onderzoek naar de dood van het kind. Door personeelsgebrek had het NFI geen andere arts beschikbaar. Dat wil niet zeggen dat de NFI-arts vooringenomen was, zegt de officier. “Het rapport van de forensisch arts was  wetenschappelijk goed onderbouwd. Daaruit blijkt dat de baby is vastgepakt en geschud.”

De forensisch arts bekeek verschillende scenario’s, waaronder ook een val van de baby. “Maar een val past niet bij het letsel dat is geconstateerd”, zegt de officier van justitie. De advocaat zou zich baseren op ‘wetenschappelijk omstreden’ artikelen.

Ernstig feit
De rechtbank meent ook dat er geen reden is om te twijfelen aan het rapport van de forensisch arts. Het verzoek van de advocaat om een andere arts nog eens naar de zaak te laten kijken voor een ‘second opinion’ is afgewezen. De moeder blijft in voorarrest. “U wordt verdacht van een heel ernstig feit”, zei de rechter tegen de geëmotioneerde, zwangere vrouw. De zaak wordt pas na de zomer, op 17 september, inhoudelijk behandeld.

112 Sleutelstad Maatschappij Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×