(Foto: PR).

Speciale theatervoorstelling rond 450 jaar Leidens Ontzet

In aanloop naar de 450e viering van Leidens Ontzet wordt op 19, 20, 21 en 22 september de speciale theatervoorstelling ‘Beleg’ gespeeld in de Leidse Schouwburg. Na de stormloop op de drie voorstellingen die al in verkoop waren, is besloten om het stuk nog tweemaal extra te spelen op 22 september. Kaarten voor deze voorstellingen zijn vanaf nu beschikbaar.

Beleg is een actuele versie van het stuk dat Leids ereburger Lucretia van Merken in 1774 schreef over de beslissende rol van Magdalena Moons tijdens het beleg van Leiden. In Beleg gaat het over keuzes en dilemma’s die een oorlog teweegbrengt. Wat is vrijheid waard als er honger heerst? Beleg is een coproductie van Historische Vereniging Oud Leiden, Theaterbron.nl, en de Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal.

Heldin?
Magdalena Moons ontpopt zich in dit stuk als een heldin van Leidens Ontzet. Ze is de geliefde van de Spaanse legeroverste Valdez. De uitgehongerde stad staat op het punt zich over te geven, maar Magdalena probeert Valdez ervan te overtuigen een Spaanse aanval nog even uit te stellen. Alleen dan kan ze met hem trouwen. Is Magdalena Moons bereid haar liefde voor generaal Valdez op het spel te zetten om Leiden te redden en lukt het haar om de Spaanse legeraanvoerder te overreden? Lucretia van Merken voert Magdalena Moons op als de Leidse Kenau Hasselaar, en corrigeert zo het tot dan toe bestaande beeld van Magdalena als iemand die alleen op eigen gewin uit was.

Het Beleg der stadt Leyden (1774)
Lucretia schreef ‘Het Beleg der stadt Leyden’ in opdracht van de Leidse Schouwburg in het kader van de viering van 200 jaar Leidens Ontzet. Vanaf 1774 tot diep in de 19e eeuw werd het jaarlijks uitgevoerd in de Leidse Schouwburg. Van Merken schreef het stuk in alexandrijnen en op rijm. Het stuk is door Bart Vieveen gemoderniseerd en toegankelijk gemaakt met behoud van de oorspronkelijke vorm. Ook de bijzondere scenografie van Jos Agasi benadrukt het actuele thema van Beleg.

Cultuur Leiden Leidens Ontzet 2024


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×