Op 13 juli wordt het beeld officieel onthuld tijdens de Leidse Rembrandt Dagen. (Fotomontage: Sleutelstad)

Standbeeld Rembrandt in Schildersjas tijdens Leidse Rembrandt Dagen onthuld

Tijdens de Rembrandtdagen, die in het weekend van 13 en 14 juli worden gehouden in het historische centrum van Leiden, wordt ook het standbeeld Rembrandt in Schildersjas van kunstenaar Gabriel Sterk onthuld.

Het beeld krijgt een plek in Park de Put naast de gelijknamige molen. De locatie is gekozen door de kunstenaar in overleg met de buurt en andere betrokkenen.

Proef
De gemeente Leiden ziet de plaatsing vooralsnog als een proef en heeft daarom een vergunning voor twee jaar verleend. Volgens de gemeente zitten er namelijk ook nadelen aan een kunstwerk op deze plek. Het park is maar klein en er staan al verschillende objecten, zoals het Indië-monument en een klimtoestel voor kinderen. Ook zijn er zorgen over het behoud van de grasmat en de beplanting rond de plek waar het beeld komt, omdat toeristen en andere belangstellenden met het beeld op de foto zullen willen. Na twee jaar vindt er daarom een evaluatie plaats om te kijken of die problemen zich ook echt voordoen.

Onno Blom
Het beeld wordt op zaterdag 13 juli om 15.00 uur onthuld. Rond die gebeurtenis is een programma samengesteld door de leden van het Burgerinitiatief ‘Rembrandt Komt’. Voorzitter Ton Kohlbeck zal een woordje spreken, evenals Piet Dijkstra. Dat is een vriend van de in Frankrijk woonachtige kunstenaar die een persoonlijke boodschap van Gabriel Sterk zal voorlezen. Schrijver Onno Blom vertelt het verhaal van Rembrandt die afscheid neemt van Leiden. Blom schreef ook de biografie ‘De jonge Rembrandt’.

Bij de onthulling speelt K&G3 vanaf 14.30 uur. Het orkest verzorgt ook de begeleiding van het Rembrandt-lied dat gezongen zal worden door Anneleen Lucas met het Leids Kinderkoor onder leiding van Merel van der Geest.

Mondialen
Rond de presentatie is er in het gebied van de historische haven van alles te doen. Onder de titel ‘In het licht van Rembrandt’ hebben de kunstenaars van de Leidsche Mondialen in en om de Stadstimmerwerf tal van activiteiten voorbereid.

Nachtelijke kranslegging
Op de late avond van 14 juli wordt ook de traditionele kranslegging op de verjaardag van schilder Rembrandt Harmenszoon van Rijn bij het nieuwgeplaatste beeld gehouden. Er wordt dan rond 23.45 uur verzameld bij het beeld. Om middernacht volgt een toast op de schilder en draagt de Leidse dichter Leo van Zanen een zevental gedichten voor die hij eerder voor de Leidse meesterschilder schreef.

Cultuur Leiden Rembrandt in Schildersjas


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×