De 3 Octoberhal werd in augustus 2023 ingericht als noodopvanglocatie voor vluchtelingen. (Foto: Chris de Waard)

Gemeente blijft langer asielzoekers opvangen in 3 Octoberhal

De tijdelijke noodopvang voor vluchtelingen in de 3 Octoberhal in Leiden wordt vandaag en morgen ontruimd. De 120 asielzoekers die er sinds augustus vorig jaar worden opgevangen, verkassen voor vijf weken naar Nieuwegein en keren dan terug naar Leiden. Dat laatste is bijzonder.

“Het is op mijn verzoek”, vertelt wethouder Julius Terpstra die over de Leidse vluchtelingenopvang gaat. “We hebben vorig jaar met studentenvereniging Quintus afgesproken dat ze de hal in juli kunnen gebruiken voor het vieren van hun lustrum. En ook al is er de laatste tijd steeds meer krapte qua opvangplekken in het land, deze afspraak willen we gewoon nakomen.”

Omdat de hal na de lustrumviering nog wel even blijft staat voordat deze waarschijnlijk eind volgend jaar echt tegen de vlakte gaat, heeft Terpstra het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) aangeboden om de hal vanaf augustus weer in te zetten voor de noodopvang. “Maar dan wel voor onze eigen vluchtelingen”, zegt Terpstra woensdagmiddag in een toelichting. “Deze groep is al een tijd bij elkaar en dat gaat goed. Ze veroorzaken geen overlast dus we willen ze graag terug.”

Doorstromen
Het het COA heeft Terpstra kunnen regelen dat de 120 asielzoekers als groep bij elkaar blijft. Dat is uitzonderlijk, want doorgaans worden ze bij sluiting van een locatie over het land verdeeld. Vanaf augustus is de hal opnieuw voor vier maanden beschikbaar voor de noodopvang met een optie voor verlenging met nog eens vier maanden. Tegen die tijd moet het nieuwe azc dat Leiden laat neerzetten op de zogenoemde paardenweide open kunnen. De groep ‘Leidse vluchtelingen’ kan dan daarheen doorstromen en zo in Leiden blijven totdat over hun aanvraag is besloten. Als ze een verblijfsstatus krijgen, worden ze in dat geval ook aan Leiden gekoppeld en blijven ze permanent in de stad. Zo niet, dan moeten ze vertrekken.

 

Spreidingswet
Op de paardenwei komt plek voor driehonderd asielzoekers. Samen met de 340 plekken in het aangrenzende bestaande azc vangt Leiden dan 640 vluchtelingen op. Dat is ook het aantal dat voor vijf jaar aan Leiden is toegewezen in de Spreidingswet. Terpstra: “Het nieuwe kabinet heeft weliswaar aangegeven de Spreidingswet in te willen trekken, maar zover is het nog lang niet. En tot die tijd is de wet gewoon van kracht en moeten we ons er aan houden.

Het COA haalt de tientallen units voor maandag uit de 3 Octoberhal en slaat ze tijdelijk op. Als de groep vluchtelingen begin augustus uit Nieuwegein terugkeert, worden de slaapcabines binnen een dag weer in elkaar geklikt.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×