(Foto's: Chris de Waard)

Rembrandt in Schildersjas op sokkel geplaatst

Na een paar uurtjes afzien in de brandende zon zat de klus er dinsdag aan het begin van de middag op voor de mannen van de Kunstwacht. Het standbeeld Rembrandt in Schildersjas staat fier overeind op een flinke betonnen sokkel die is ingegraven in het gras van Park de Put.

Het had nogal wat voeten in de aarde voordat het kunstwerk van Gabriel Sterk vaste voet aan de grond kreeg in Leiden. Het beeld stond eerder een jaar voor De Lakenhal toen Leiden stilstond bij de 350e sterfdag van de wereldberoemde schilder. Daarna ging het terug naar de kunstenaar in afwachting van een mogelijk permanente plek in Leiden. De maker wilde het bronzen beeld namelijk graag doneren aan de gemeente.

Dat leek er lange tijd niet van te komen. De ene na de andere plek werd gevonden en verworpen. Uiteindelijk gooide cultuurwethouder Yvonne van Delft de handdoek in de ring en zag af van plaatsing. Dat was echter buiten het burgerinitiatief ‘Rembrandt komt’ onder leiding van Ton Kohlbeck gerekend. Die vonden een plek in Park de Put waar Rembrandt met zijn gezicht in de zon kan staan. Een eis van de kunstenaar. Ook de buurt is enthousiast.

De enige die nog twijfels houdt, is de gemeente Leiden. De vergunning voor het beeld is daarom van tijdelijke aard en geldt twee jaar. Als in die periode blijkt dat het beeld prima op zijn plek is naast Molen de Put en met uitzicht op de Rembrandtburg en de Weddesteeg waar het geboortehuis van de schilder heeft gestaan, dan komt er alsnog een permanente vergunning.

Voor wie denkt dat dit al het derde standbeeld voor Rembrandt van Rijn is binnen een paar honderd meter, wordt door Kohlbeck vakkundig uit die droom geholpen. “Bij de Witte Singel staat een buste, of borstbeeld. Op het Rembrandtplein naast de Weddesteeg staat het beeld van een treurig klein jongetje op een heuvel dat de Jonge Rembrandt moet voorstellen. Dit is het eerste echte standbeeld.”

Op 13 juli wordt het beeld officieel onthuld met een feestelijk programma in het gebied van de historische haven.

Cultuur Leiden Rembrandt in Schildersjas


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×