Impressie van de nieuwbouw die verrijst op de 'Motorhuislocatie' aan de Vondellaan. (Afbeeldingen: FSD)

Vondel en de Zwaan: 576 appartementen op Motorhuislocatie

Vondel en de Zwaan is de naam van het enorme bouwproject dat de komende jaren moet verrijzen op de hoek van de Vondellaan en de Plesmanlaan in Leiden. Ontwikkelaar FSD realiseert er een complex met 576 appartementen, een parkeergarage met 130 plekken en de nodige commerciële ruimtes op de begane grond.

Bij de woningen gaat het om een mix van sociale huur (35 procent), 35 procent middeldure woningen, waarvan 20 procent koop en 15 procent huur. De overige 30 procent valt in de vrije sector en bestaat ook uit een mix van koop en huur. Het Leidse college van B&W heeft deze week het bestemmingsplan goedgekeurd en legt het na de zomer voor aan de gemeenteraad.

Bouwwethouder Julius Terpstra licht het plan Vondel en de Zwaan toe. Na de zomer buigt de gemeenteraad zich erover.

Tegen het massale bouwplan werd de afgelopen jaren veel geprotesteerd door bewoners van de naastliggende woonwijk Lage Mors. Bewoners verenigden zich in het actiecomité ‘SOS Mors’ en streden vooral tegen de hoge woontoren van zeventig meter. Na hun bezwaren is die toren in het plan verplaatst naar de hoek met de Plesmanlaan. Ook de ingang van de parkeergarage ging van de Gerard Brandtstraat naar de Vondellaan.

De woningen op de parkeergarage krijgen in het midden een gemeenschappelijke binnentuin op hoogte. Tussen de nieuwe gebouwen wordt een park aangelegd van zo’n 3.000 vierkante meter.

Leiden Politiek Vondel en de Zwaan


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×