De Vondel en de Zwaan gezien vanaf de Plesmantunnel. (Impressie: Rijnboutt)

Partij Sleutelstad wil opheldering over vertraging en aanpassing plan Vondelkwartier

De Partij Sleutelstad maakt zich zorgen over de herontwikkeling van het gebied rond de ‘Motorhuis-locatie’ langs de Plesmanlaan en trekt daarover aan de bel bij de gemeente Leiden. Het het project ‘Vondel en de Zwaan’ van ontwikkelaar Fransje Sprunken Development (FSD) moet circa duizend nieuwe woningen opleveren.

“Er bereiken ons signalen dat het proces moeizaam en stroef verloopt”, schrijft PS-fractievoorzitter Thijs Vos aan het Leidse college van B & W. “Zowel bij de participatie van bewoners als tussen de gemeente en ontwikkelende partijen onderling.”

De gemeenteraad stemde in december 2020 in met de plannen voor het gebied waar naast wonen ook gewerkt blijft worden. Vos: “Maar sinds de vaststelling van de gebiedsvisie is de raad voor zover wij hebben kunnen nagaan niet meer geïnformeerd over de voortgang van de bouwplannen binnen het Vondelkwartier.” De PS wil nu weten wat de stand van zaken rond de ontwikkeling en de planning van de zes bouwvlakken is.

Vertraging
Op de website van Vondel en de Zwaan, het hoogbouwproject op de bouwvlakken tussen de Lage Mors, Plesmanlaan en Vondellaan, staat dat het bestemmingsplan al begin dit jaar vastgesteld had moeten worden. Inmiddels houdt de gemeente oktober 2023 aan als start van de bestemmingsplanprocedure en daarom vreest Vos voor vertraging van minstens een jaar. Hij wil weten hoe dat komt.

Een deel van de antwoorden gaf wethouder Ashley North eerder al aan Sleutelstad. De bouwplannen hangen nauw samen met het tracédeel Plesmanlaan van de Leidse Ring Noord en daar zijn problemen rond stikstof en het verwerven van de benodigde grond. De gemeente hoopt die onderhandelingen eind dit jaar af te kunnen ronden. De Partij Sleutelstad wil ook weten hoe dat nou precies zit.

Motorhuis
“De bouw van Vondel en de Zwaan vindt plaats op de locatie van het huidige Motorhuis. De gemeente en grondeigenaren zijn al jaren in gesprek over een grondruil die woningbouw en de herinrichting van de Plesmanlaan mogelijk moet maken”, schrijft Vos aan het college. Zijn partij is verbaasd dat de eigenaar van de Motorhuis-locatie een juridische procedure tegen de gemeente Leiden is begonnen over de prijs die Leiden wil betalen.

Duurder
In een document van ontwikkelaar FSD las de Partij Sleutelstad verder dat het woningbouwprogramma op verzoek van de gemeente zou zijn aangepast. Met name het percentage woningen in het middensegment, door de raad eerder vastgesteld op 60 procent, zou op verzoek van de gemeente worden verlaagd naar 35 procent. De 10 procent woningen in de vrije sector zou worden verhoogd naar 30 procent. Vos wil weten of dat klopt en waarom dat zo is. “We hebben in Leiden immers een groot tekort aan woningen in het middensegment.”

Andere vragen in de vier kantjes tellende brief van de PS gaan over het betrekken van woningbouwcorporaties (gebeurt dat?), het verplaatsen van een 70 meter hoge woontoren richting de Lage Mors (klopt dat en wat vinden bewoners daarvan?), de situering van de goedkoopste woningen langs de Plesmanlaan waar de potentiële gezondheidsrisico’s het grootst zijn en de ontwikkeling van de  andere bouwvlakken zoals bijvoorbeeld de ijshal-locatie.

Leiden Maatschappij Vondel en de Zwaan


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×