De theekoepel in Wassenaar. (Foto's: Christie's International Real Estate)

Theehuis langs N44 staat te koop: 'Zoiets komen we niet veel tegen'

Wie weleens over de Rijksstraatweg (N44) door Wassenaar rijdt, zal het huisje kennen dat langs de weg op een twintig meter hoge heuvel staat. Deze theekoepel wordt al jaren bewoond en staat nu te koop. Wie er 1.250.000 euro voor overheeft, koopt volgens de makelaar een stukje levende geschiedenis.

“Zoiets bijzonders komen we niet veel tegen”, zegt makelaar Leslie de Ruiter van Christie’s International Real Estate. De theekoepel is met name bijzonder omdat hij is gebouwd in 1770 en nog is gebruikt door prins Frederik en zijn gezin.

Het monument ligt aan de Rust en Vreugdlaan op het landgoed Backershagen. De Amsterdamse regent Cornelis Backer liet de theekoepel bouwen naar Chinees voorbeeld, met de bedoeling om de bosrijke omgeving vanuit een ander perspectief te zien en om een mooi uitzicht te hebben.

Heuvel
De koepel is op een kunstmatige heuvel gebouwd. Bij mooi weer kun je vanuit de koepel de duinen en de zee zien. De tuinkoepel diende oorspronkelijk als een sfeervol buitenverblijf van het landgoed dat iets verderop ligt.

Kunst
De nieuwe bewoners zouden 89m2 aan woonruimte tot hun beschikking hebben. Dat is niet veel bij een prijs van ruim een miljoen, maar de makelaar weet dat goed te verkopen: “Wat je hier koopt, is vooral emotie”, legt De Ruiter uit. “Kijk bijvoorbeeld in de kunst. Daar kan een klein schilderij soms ook veel meer opbrengen dan een groot doek.”

Voor de makelaar is het dus best bijzonder om zo’n object te verkopen. “Ik heb de afgelopen jaren in ieder geval niet zoiets als de theekoepel in Wassenaar verkocht.”

Schiphol
De Ruiter mikt op een koper die net naar zoiets op zoek is, een kenner. Mogelijk ook in het buitenland. “Je kan de theekoepel ook als primaire woning gebruiken, maar het is natuurlijk ook een optie om het als tweede huis erbij te hebben. We adverteren er ook internationaal mee, want het ligt niet zo ver van Schiphol af.”

Staat
De huidige bewoners hebben het de laatste tien jaar gerestaureerd en onderhouden, zo staat op Funda te lezen. De tuin is eigenlijk het landschapspark dat van oorsprong bij landgoed Backershagen hoort, dus daar heeft de koper geen onderhoud aan. Over de staat van het theehuis uit 1770 hoef je je als mogelijk kopen geen zorgen te maken, zegt De Ruiter. “Die is meer dan goed, in mint condition, zoals wij dat zeggen. Er hoeft niets meer aan te gebeuren.”

De theekoepel staat net een paar weken te koop en bij elkaar opgeteld hebben we al 19.000 virtuele bezichtigingen gehad.

Maatschappij Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×