Het terrein aan de Haagse Schouwweg wordt momenteel klaargemaakt voor de bouw van een azc met 300 plekken. (Foto: Chris de Waard)

Asielzoekers 3 Octoberhal komen niet meer terug naar Leiden

De groep van 120 asielzoekers die tot eind vorige week werd opgevangen in de 3 Octoberhal in Leiden komt nooit meer terug naar Leiden. Ondanks afspraken die het college er met het COA over maakte. “Het eerlijke antwoord is inderdaad ‘nee'”, zegt een ontgoochelde wethouder Terpstra daarover.

Leiden besloot op verzoek van het kabinet om de 3 Octoberhal nog maximaal acht maanden langer beschikbaar te houden voor de crisisnoodopvang van vluchtelingen. Omdat het eerder de bedoeling was om daar per 1 juli dit jaar mee te stoppen, sprak de gemeente vorig jaar al met studentenvereniging Quintus af dat zij er deze zomer haar lustrum kan vieren. Die festiviteiten zijn nu gaande.

De afspraak die wethouder Julius Terpstra met het COA maakte, was dat de groep als geheel voor vijf weken naar een locatie in Nieuwegein zou gaan en na afloop van het lustrum weer terug zou keren naar Leiden. Vorige week bleek ineens dat de groep op het laatste moment toch niet bij elkaar was gebleven en ook niet naar Nieuwegein was overgebracht. Vijftig worden nu opgevangen in een azc in Zoetermeer en de rest is verdeeld over verschillende locaties in Nederland.

Wethouder Terpstra over het noodgedwongen gesleep met de groep ‘Leidse vluchtelingen’ door het COA.

“Op het laatste moment heeft een omwonende van de locatie in Nieuwegein bezwaar gemaakt tegen hun komst”, heeft Terpstra inmiddels van het COA te horen gekregen. Die organisatie zag zich daarom gedwongen om deze noodmaatregel te nemen. Gevolg daarvan is ook dat de groep geen groep meer is en ook nooit meer terugkeert naar Leiden. Eerder had Terpstra voor ogen dat de 120 vluchtelingen die immers al enige tijd in Leiden verbleven en niet voor overlast zorgde, hier zou kunnen blijven tot de uitbreiding van het azc klaar is. Dat komt naast het bestaande asielzoekerscentrum aan de Haagse Schouwweg. Vluchtelingen die uiteindelijk een status krijgen, zouden dan voorgoed in Leiden kunnen blijven. Nu worden ze in dat geval gekoppeld aan de regio waar ze momenteel hun procedure doorlopen.

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×