Leiden is uitgeroepen tot Neuroinclusieve Stad van het Jaar. (Foto's: Felix Straatsma)

Leiden is Neuroinclusieve Stad van het Jaar

Leiden is uitgeroepen tot Neuroinclusieve Stad van het Jaar. Namens Stichting Neurodiversiteit overhandigde Nancy Glazer dinsdagmiddag een oorkonde aan de burgemeester van Leiden, Peter van der Velden. Naast de oorkonde en een bos bloemen kreeg de burgemeester ook een lijst met tien verbeterpunten die tijdens het Neurodiversiteitsweekend naar voren zijn gekomen.

De term neurodiversiteit verwijst naar de verscheidenheid aan manieren waarop breinen functioneren, de wereld waarnemen en begrijpen. ADHD’ers, autisten, hoogbegaafden en dyslectici worden – samen met vele andere groepen – als neurodivergent bestempeld.

Nancy Glazer over de oorkonde voor Leiden als Neuroinclusieve Stad van het Jaar.

In de lijst met verbeterpunten die Stichting Neurodiversiteit aan de gemeente Leiden heeft overhandigd, staan bijvoorbeeld suggesties voor het aanpassen van stages voor neurodivergente jongeren. “Vaak werk je bij een stage dertig of veertig uur per week, maar dat is niet voor iedereen haalbaar”, aldus Glazer. Door bijvoorbeeld flexibelere werktijden mogelijk te maken, en meer rustige, prikkelarme ruimtes in te richten, kunnen bedrijven en instanties beter tegemoetkomen aan de behoeften van neurodivergenten.

Glazer is verheugd dat de gemeente Leiden oog heeft voor de behoeften van neurodivergenten en bovendien al een aantal aanpassingen heeft doorgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan de kermis met Leidens Ontzet die – in een speciale, prikkelarme variant – een dag eerder opengaat.

Toch is er wat haar betreft nog genoeg ruimte voor verbetering. “Wat heel fijn is, is begrip. Als mensen niet naar een borrel willen, is dat niet omdat ze niet sociaal zijn, maar omdat het gewoon even te druk is. En dat is oké. Laten we wat liever naar elkaar kijken als het gaat om wat we nodig hebben.”

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×