De opening werd in alle vroegte verricht en sinds 06.00 uur vrijdagochtend rijden de eerste auto's door de Corbulotunnel. (Foto's/video: Robbert Beurse)

Na zeven jaar bouwen is Corbulotunnel open voor verkeer

Het verkeer heeft er lang op moeten wachten, maar vanaf vrijdagochtend kunnen automobilisten eindelijk door de gloednieuwe Corbulotunnel in Leiden. Dat is twee jaar later dan de bedoeling was. De tunnel van 2,5 kilometer moet zorgen voor een betere verbinding van en naar de Leidse regio.

Sinds 06.00 uur vrijdagochtend rijden de eerste auto’s door de Corbulotunnel. Zij mogen daar maximaal 80 kilometer per uur rijden. Gedeputeerde Frederik Zevenbergen (provincie Zuid-Holland) is blij dat de tunnel na jarenlang bouwen eindelijk open is. “Fantastisch, ik vind het kippenvel-mooi.”

De Corbulotunnel maakt deel uit van de RijnlandRoute, het grootste infrastructuurproject van Zuid-Holland. De N434, de nieuwe provinciale weg ten zuiden van Leiden, loopt door de tunnel. Deze weg bestaat daarnaast uit een stuk verdiepte ligging van anderhalve kilometer.

Betere verbinding
De nieuwe N434 en de Corbulotunnel moeten Leiden leefbaarder maken, zegt Zevenbergen. “En het zorgt voor een betere verbinding tussen de A4 en de A44 en met de Duin- en Bollenstreek. Zo kan je makkelijker en sneller op je bestemming komen, zonder dat je door de bebouwde kom hoeft te rijden.”

In 2014 werd besloten om de N434 aan te leggen en in 2017 ging de bouw van start. Dat was een enorm project, vertelt de gedeputeerde. Tachtig specialisten uit negentien verschillende landen hebben eraan meegewerkt. “Zo hadden we duikers uit Denemarken en tunnelspecialisten uit Frankrijk.”

Bij het aanleggen van de tunnel en de verdiepte ligging is gedacht aan de omwonenden. Zo zitten de verkeersborden en de verlichting van de tunnelbak onder de rand, zodat de bewoners die niet zien. “Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat”, zegt Zevenbergen.

De totale kosten voor hele project gaan richting een miljard euro. “Maar dat investeren wij in een betere bereikbaarheid”, zegt de gedeputeerde. “Als je kijkt wat dit gaat doen voor een kortere reistijd en betere bereikbaarheid van bedrijven, dan is het elke euro waard. We hadden niet iets mooiers kunnen maken dan dit.”

Misstanden
Tijdens de bouw hebben meerdere misstanden plaatsgevonden. In 2019 overleed een bouwvakker nadat hij was geraakt door een losschietende ankerplaat. “Dat is verschrikkelijk voor het slachtoffer en de nabestaanden, je neemt dan voor lief dat het project vertraging oploopt”, zegt Zevenbergen.

Uit onderzoek dat na de misstanden is verricht, bleek dat de provincie Zuid-Holland onvoldoende controle heeft uitgeoefend op het veilig bouwen van de Corbulotunnel. Daar heeft de provincie volgens Zevenbergen wel lering uit getrokken.

Advertentie

Economie Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Politiek Regio Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude RijnlandRoute


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×