(Foto: Chris de Waard)

Leiden brengt tweehonderd Oekraïense ontheemden onder op Bio Science Park

Vanaf begin volgend jaar kunnen tweehonderd Oekraïense ontheemden die nu nog in een kantoorgebouw aan de Schipholweg en in een oude school aan de Lammenschansweg wonen, voor vijf jaar terecht in een leegstaand laboratoriumgebouw op het Leiden Bio Science Park.

De gemeente huurt het pand aan de Archimedesweg 29 en maakt het de komende maanden geschikt voor bewoning. De kosten worden door de Rijksoverheid aan de gemeente vergoed. De twee panden waar de 140 ontheemden nu wonen worden allebei gesloopt. Op de Schipholweg komen woontorens en aan de Lammenschansweg een cluster woningen waar 55+’ers gezamenlijk gaan wonen. Omdat Leiden van het Rijk vanaf 2025 nog eens 127 Oekraïense ontheemden extra moet opvangen, is er extra ruimte nodig.

Wethouder Terpstra vertelt over de toekomstige opvang van Oekraïense ontheemden in een leegstaand laboratoriumgebouw aan de Archimedesweg. 

Eigenaar van het pand is exploitatiemaatschappij Hof van Gelderland B.V. die het gebouw de komende jaren wel voor dit doel wil verhuren. “Ondanks de aanhoudende vraag naar ruimte in het Leiden Bio Science Park voor Life Science & Health bedrijven willen de ondernemers zo een bijdrage leveren aan de maatschappelijke opgave”, schrijft wethouder Terpstra in een brief aan de gemeenteraad. In de omgeving van het betreffende gebouw wordt overigens al gewoond. Er zijn eerder al 2.000 (studenten)woningen gerealiseerd.

Mogelijk kunnen vluchtelingen met relevante kennis en expertise werk vinden in de life science & health sector die in Leiden en met name op het Bio Science Park volop in bloei is. “Of ze laten zich omscholen.”

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×