In 2018 werd Andeweg bij zijn afscheid als hoogleraar koninklijk onderscheiden. Hij werd toen Officier in de Orde van Oranje Nassau. (Foto: Universiteit Leiden)

Leidse politicoloog professor Rudy Andeweg overleden

Professor dr. Rudy Andeweg is op 24 juni op 72-jarige leeftijd overleden. Dat is bekendgemaakt door het Instituut Politieke Wetenschap van de universiteit Leiden. “De dood van Rudy Andeweg betekent het verlies van een veelzijdig en productief wetenschapper, een uitstekende docent, een bekwame bestuurder en een betrokken (ex-)collega”, schrijft de universiteit in een overlijdensadvertentie.

Via sociale media wordt met droefenis gereageerd op het bericht van Andeweg’s overlijden. “Generaties politicologen zaten bij hem in de collegebanken. Sommige docenten vergeet je niet”, schrijft bijvoorbeeld NRC-journalist Mark Lievisse Adriaanse. “De beste colleges uit m’n eerste jaar, herinnert Leidenaar Olaf Leeuwis zich. Ook Tom van der Meer, hoogleraar Politicologie aan de UvA, rouwt om Andeweg’s heengaan. “Tot mijn grote verdriet is politicoloog Rudy Andeweg overleden. Hij was een scherpzinnig denker en institutiebouwer. Rudy was een mentor voor mij, vanwege zijn ideeën over parlement en samenleving, en vanwege de genereuze kansen en adviezen die hij me bood als jonge onderzoeker.”

Andeweg was sinds 2017 ook voorzitter van de Kiesraad. Voorzitter Wim Kuijken schrijft op de website van de organisatie ‘met verdriet afscheid te nemen van een zeer gewaardeerde collega in de Kiesraad’. “Met zijn brede kennis op het gebied van kiesrecht en kiesstelsels heeft Rudy Andeweg als vooraanstaand politicoloog een belangrijke bijdrage geleverd aan de  gedachtevorming over verkiezingen en het kiesrecht in Nederland, vanuit de wetenschap en vanuit de Kiesraad.”

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×