Monique Aalbers vertelt in Sleutelstad Cultuur over het nieuwe theaterseizoen. (Foto: PR)

Snoepwinkel aan voorstellingen en concerten in Schouwburg en Stadsgehoorzaal

Leiden barst van de koren, orkesten en theaterverenigingen maar heeft ook een uitgebreid aanbod aan voorstellingen en concerten op topniveau. Cabaret, dans, familie- en jeugdvoorstellingen, toneel, klassieke muziek, musical en show, muziektheater – het programma van de Leidse Schouwburg en van de Stadsgehoorzaal voor het komende seizoen bevat een ‘snoepwinkel aan moois’. Monique Aalbers blikt vooruit bij Sleutelstad Cultuur.

“We beginnen in september met een Queer Comedy Night, de avond voor de Leiden Pride. Voor iedereen die van comedy houdt is dit een avond vol vermaak van hoogstaand niveau” vertelt Aalbers. “In de eerste maand van het seizoen hebben we verder een reeks voorstellingen en concerten met en Leidse grondslag: Lo van Gorp komt Paul Simon zingen, Johannes Leertouwer onderzoekt hoe muziek in de tijd van Schumann moet hebben geklonken, en natuurlijk is er de voorstelling Beleg, ter gelegenheid van 450 jaar Leidens Ontzet. “Deze voorstelling is gebaseerd op de tekst die Lucretia van Merken in 1774 schreef. De kaartverkoop gaat hard maar voor de zondag zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar”, vertelt Aalbers.

Actualiteit
Het programma van komend seizoen is opgebouwd aan de hand van thema’s. Aalbers: “Als schouwburg en muziekzaal staan we midden in de maatschappij. Maatschappelijke thema’s komen daarom ook terug in de geprogrammeerde voorstellingen, zoals de klimaatcrisis, de positie van vrouwen en kansengelijkheid. “We hebben een heel aantal voorstelling geprogrammeerd van makers van kleur”, beschrijft Aalbers. “En ook die andere actuele thema’s komen terug. Kunst biedt een manier om na te denken over problemen waar we allemaal mee geconfronteerd worden. Je krijgt nieuwe gezichtspunten aangereikt en soms ook troost. Dit geldt voor theater en cabaret, maar natuurlijk ook voor muziek. Maar we hebben ook gewoon vermaak in de aanbieding.”

Iedereen
Bezoek aan de Schouwburg en de Stadsgehoorzaal zou voor iedereen die wil mogelijk moeten zijn. Aalbers maakt zich daarom zorgen over de voornemens van het nieuwe kabinet om de btw tarieven voor kunst te verhogen. “Maar wie weet lukt het om het kabinet af te laten zien van dat voornemen”, hoopt ze. De Schouwburg en Stadsgehoorzaal hebben een paar maatregelen om mensen uit te nodigen te komen. “Jongeren van onder de dertig mogen voor tien euro naar binnen. Bij klassieke muziek kunnen ze van te voren kaartjes bestellen, bij andere voorstellingen zijn die kaartjes te koop op de dag zelf”, vertelt Aalbers. “En voor als je niet iemand hebt om mee te nemen naar een voorstelling maar het vervelend vindt om alleen te gaan, hebben we Muziek Maatjes en Theater Buddies bedacht. Bij bepaalde voorstellingen is er een vak in de zaal gereserveerd voor mensen die alleen komen. Dan wordt het veel gemakkelijker om in de pauze een gesprek aan te gaan en na afloop samen na te praten.”

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×