In de plannen voor het centrum, verdwijnen de flats aan de Raadhuislaan. (Foto: Voorschotense Krant)

PvdA Voorschoten: zorgen om bewoners flats Raadhuislaan blijven

De Voorschotense raad heeft vorige week het uitvoeringsplan centrum goedgekeurd. ‘Mooi dat er een impuls komt voor ons centrum”, zegt PvdA fractievoorzitter Arnold Posthuma in een persbericht. “We waren wel verrast dat er bijzonder weinig aandacht is voor de bewoners van de flat aan de Raadhuislaan. De flats worden gesloopt voor de plannen met het centrum, maar wat gaat er met de bewoners gebeuren? Daar is geen aandacht voor.”

Een voorstel van de PvdA – gesteund door GroenLinks, D66 en SP- werd door de coalitiepartijen VVD,  Voorschoten Lokaal en CDA afgewezen.

Bewoners in Voorschoten hebben op dit vlak slechte ervaringen met wooncorporatie Woonzorg én de gemeente Voorschoten. In 2003 moesten inwoners van 116 sociale- huur appartementen (Professor Kamerling Onnesplantsoen, Einsteinlaan, Einthovenlaan en Lorentzlaan, het zogenaamde KEEL-gebied) uit de krant vernemen dat de gemeente en Woonzorg voornemens waren om deze woningen te slopen. “De geschiedenis herhaalt zich. Ook 20 jaar later moeten bewoners in de krant lezen dat hun woningen worden gesloopt.”

Wethouder Paul de Bruin (VVD) gaf tijdens de vergadering toe dat ze door de reactie van de PvdA tijdens de raadscommissie vergadering, attent waren gemaakt op deze situatie. “Na afloop van vergadering werd door de wethouder contact gezocht met Woonzorg en werd -heel vriendelijk- ook ons recente persbericht nog even meegestuurd.”

“Maar de wethouder en de coalitiepartijen willen ons amendement niet steunen waarin in gewone mensentaal staat dat de gemeente Woonzorg achter de broek zit en vraagt om een goed en duidelijk plan om bij bewoners onzekerheid zo snel mogelijk weg te nemen”, zegt Posthuma.

“Ze begrijpen niet dat een voornemen tot sloop van (sociale) huurwoningen, het startpunt is van een periode van grote onzekerheid bij bewoners. Ze lijken ook niet te begrijpen dat die onzekerheid wordt vergroot door het voornemen om de huidige woningen te vervangen door senioren-appartementen. Wat de PvdA betreft moeten we actiever perspectief bieden aan de bewoners.”

“Een woningcorporatie is verplicht een reglement op te stellen voor sloop- en renovatieprojecten waarin de basisrechten van de huurders zijn vastgelegd”, vervolgt Postuma. “Dit wordt vaker verder uitgewerkt in een sociaal plan. Dit is weliswaar de primaire taak van de woningcorporatie, maar ook de gemeente heeft een eigen verantwoordelijkheid, met name om daar zo spoedig mogelijk bij de corporatie op aan te dringen. En toe te zien dat er een fatsoenlijke regeling komt. In zowel in het informeren van onze inwoners als een pro- actieve houding, heeft de gemeente Voorschoten nu al steken laten vallen. We missen een actief College dat laat zien dat ze ook opkomt voor de belangen van hun burgers. Het is een gemiste kans dat ze deze fouten niet willen herstellen.”

Politiek Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×