Dertig compressies, twee keer beademen. En dat blijven herhalen totdat er iemand met een AED ter plaatse komt. “Niemand wordt alleen met een handmatige reanimatie gered”, zegt instructeur Rinske van der Paal. “Maar gewoon beginnen zorgt wel voor extra tijd.” Zaterdag 13 juli organiseert Hartveilig Voorschoten weer een reanimatiecafé.
Rinske van der Paal en Ramon Sweys geven voor de stichting Hartveilig Voorschoten reanimatiecursussen en organiseren geregeld een reanimatiecafé in de brandweerkazerne van het dorp. “Het geeft mensen de gelegenheid om even te oefenen om vaardig te blijven”, zegt Sweys. “Of op een laagdrempelige manier kennis te maken met reanimeren.”
Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Rinske van der Paal en Ramon Sweys, reanimatie-instructeurs bij stichting Hartveilig Voorschoten.
Van der Paal en Sweys willen zoveel mogelijk mensen overhalen om eens te komen kijken of het volgen van een reanimatiecursus iets voor hun is. “Mensen zien er vaak tegenop om iemand die ze niet kennen te reanimeren”, zeggen ze. “Maar we hebben ook meegemaakt dat iemand die zelf was gereanimeerd door zijn buurvrouw, een jaar later op cursus kwam”, zegt Sweys. “Vijftig procent van de reanimaties levert een positief resultaat op”, zegt Van der Paal. “En van die vijftig procent komt de helft terug op zijn of haar oude niveau.”
Nulmeting
Wie een reanimatiecursus met goed gevolg heeft afgerond, moet daarna elk jaar op herhaling om het certificaat te behouden. “Als mensen terugkomen voor hun herhalingscursus, beginnen we vaak met een soort nulmeting. Hier is een pop, laat maar zien wat je nog weet,” zegt Van der Paal. “En dan schrikken mensen hoeveel er is weggezakt. Officieel is je certificaat een jaar geldig, maar al na een paar maanden nemen je vaardigheden af.”
Dat is een van de redenen waarom Hartveilig Voorschoten in januari het eerste reanimatiecafé in Nederland organiseerde. “We hadden echt een primeur”, zegt Van der Paal. “De eerste keer kwamen er wel veertig mensen. Iedereen was nieuwsgierig. Wij geven altijd twee demonstraties, vertellen wat over reanimeren en de cursussen en in een hoekje liggen poppen klaar zodat mensen kunnen oefenen. Een beetje afgezonderd, zodat mensen zich niet zo bekeken voelen.”
Herbezieling
Reanimeren omschrijft Van der Paal als herbezieling van mensen. “Als je iemand gaat reanimeren is die persoon eigenlijk al overleden. Dat klinkt misschien raar.” Als omstanders roepen dat die persoon niet gereanimeerd wil worden, betekent dat niet dat je moet stoppen. “Het gaat erom wat de persoon die een hartstilstand of iets dergelijks heeft gekregen wil. En als iemand geen niet-reanimerenpenning draagt, dan weet je het niet zeker. En mag je zeker doorgaan met reanimeren.”
Hartveilig Voorschoten heeft verschillende cursussen en oefenmaterialen. Met poppen in drie maten: senior, junior en baby. De basistechniek is hetzelfde, maar de intensiteit verschilt. “Bij een volwassenen slachtoffer is het ritme dertig compressie en twee beademingen”, zegt Sweys. “Bij een baby of een kind is het vijftien om vijf. En bij een volwassen persoon druk je met twee handen en bij een baby gebruik je alleen je duimen.”
Puddinkje
Het idee van reanimeren is dat je probeert het hart te laten fibrilleren. “Trillen zoals een puddinkje op een schoteltje,” zegt Sweys. “Als je een AED aansluit en het hart is helemaal stil of klopt gewoon, dan geeft het apparaat het advies: geen schok geven.”
Zelfs als iemand het niet haalt, kan er volgens Sweys en Van der Paal nog iets positiefs uitkomen. “Het kan betekenen dat bepaalde organen nog gedoneerd kunnen, waar andere mensen dan mee kunnen verder leven.”
Zaterdag 13 juli organiseert stichting Hartveilig Voorschoten van 16.00 tot 17.00 uur een reanimatiecafé in de brandweerkazerne van Voorschoten aan het Burgemeester Van der Haarplein 1. Gratis toegang voor iedereen. Meer informatie over reanimeren is te vinden op de website van stichting Hartveilig Voorschoten.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907