(Foto: Chris de Waard)

Bouw fietsenstalling Lange Mare start in 2025

De bouw van een openbare fietsenstalling achter de Hartebrugkerk begint volgend jaar. Dat heeft de gemeente Leiden laten weten. Op de middenberm van de Lange Mare worden nu op drukke momenten honderden fietsen gestald. Dat is in de toekomst niet meer toegestaan. “Daar gaan we ook op handhaven”, zegt wethouder Ashley North in een toelichting tegen Sleutelstad. “Maar dat kan pas als we voor voldoende aanbod zorgen.”

Dat aanbod bestaat straks uit een nieuwe bewaakte en gratis fietsenstalling met 352 fietsparkeerplekken. Honderd daarvan  zijn bestemd voor buitenmodelfietsen en acht voor bakfietsen.  Met fatbikes wordt bewust geen rekening gehouden. “Die willen we zeker niet stimuleren”, zegt North. Bij de stalling komt ook een openbaar toegankelijk toilet.

De circa stallingsplekken die nu al langs de zijkant van de kerk staan, blijven. Daar is dus ook in de toekomst ruimte voor zo’n 150 fietsen. Met de bouw is in totaal zo’n 4,5 miljoen euro gemoeid.

Romanuszaal
Op het terrein achter de kerk staat nu nog de Romanuszaal, waar allerlei bijeenkomsten worden gehouden. Om de fietsenstalling uit te kunnen breiden, wordt de bestaande zaal gesloopt en vervangen door een nieuwe zaal op het dak van de fietsenstalling. Die krijgt een groen dak met vaste beplanting. Het trafostation van Liander wordt verplaatst van het achterterrein naar de zijstrook bij de kerk in de vorm van een peperbus.

Leiden Maatschappij Politiek Fietsenstalling Hartebrugkerk


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×