Het complex in de Stompwijckstraat in Wassenaar is een van de genomineerde projecten. (Foto/video: Woningbouwvereniging St. Willibrordus)

Wassenaarse Stompwijckstraat genomineerd voor Betaalbaar Wonen Prijs Zuid-Holland

De Stompwijckstraat in Wassenaar is een van de drie genomineerden voor de eerste ‘Betaalbaar Wonen Prijs Zuid Holland’. De twee andere projecten zijn de Sporthoeklaan in Lansingerland en Pegasus in Den Haag.

Veel mensen zoeken een betaalbare woning, de provincie wil daarom het beste bouwproject in de het zonnetje zetten. Uit 42 inzendingen is nu deze shortlist bekendgemaakt. Met de prijs wordt een bouwproject beloond dat de afgelopen twee jaar is opgeleverd. Alleen projecten met sociale huur, middenhuur of betaalbare koopwoningen kwamen in aanmerking.

Een jury van onafhankelijke deskundigen beoordeelde de inzendingen op zowel betaalbaarheid, als het woonplezier van de bewoners. De projecten kregen bonuspunten voor de hoeveelheid sociale huur, mate van duurzaamheid, leefbaarheid, het ontwerp en de inspanningen van het team. Veel van de ingezonden projecten scoren volgens de jury op alle aspecten goed. De jury noemt het knap dat voor deze huurprijzen gebouwen van prima kwaliteit zijn gemaakt waar het goed wonen is. Ook betaalbare woningen kunnen op sociale aspecten, toekomstbestendig bouwen en vormgeving dus prima scoren. Ook gedeputeerde Anne Koning (Wonen, Ruimtelijke ordening, Recreatie Toerisme en Sport) is enthousiast over de inzendingen. “Dit laat zien dat het kan: goede en betaalbare woningen bouwen. Die hebben we hard nodig voor onze inwoners.”

De jury had een zware dobber aan de selectie van de drie genomineerde projecten en wil daarom ook ‘Rosenknoop’ in Rotterdam speciaal noemen als een sociaal project dat mooi is geïntegreerd in de stad. ‘In de Buurttuin’ in Schiedam krijgt een vermelding vanwege de duurzaamheid van het project.

Stopwijckstraat Wassenaar
Het genomineerde project Stompwijckstraat in Wassenaar ligt op de plek waar ooit veertig oude, slecht geïsoleerde, woningen stonden. In anderhalf jaar tijd bouwde  woningbouwvereniging St. Willibrordus daar 86 nieuwe sociale huurwoningen en 2 zorgvoorzieningen. De woningen zijn aangeboden aan doorstromers, die een grote woning achterlieten, herhuisvesters (door de verwachte sloop van een ander complex), en jonge Wassenaarse starters. Bewoners kunnen elkaar ontmoeten in de binnentuin of een van de ruimtes van zorginstelling Amarosa.

Sporthoeklaan Lansingerland
Aan de Sporthoeklaan in Bergschenhoek (gemeente Lansingerland) plaatste corporatie 3B Wonen 132 flexwoningen voor ontheemde Oekraïners en spoedzoekers, mensen die in het woonruimteverdeelsysteem tussen wal en schip vallen. De woningen zijn vanaf de besluitvorming in twaalf maanden gerealiseerd en in gebruik genomen door de eerste bewoners. Ondanks deze snelheid is toekomstbestendigheid hier van meet af aan de norm geweest.

Pegasus Den Haag
Pegasus is een woontoren met 300 sociale huurwoningen in de Binckhorst in Den Haag van woningcorporatie Staedion. Ook zijn er bedrijfsruimten en een gemeenschappelijke (natuur)inclusieve daktuin. De appartementen zijn bedoeld voor een mix van doelgroepen, waaronder ook jongere professionals, starters en jongeren tot 23 jaar. Om de krapte op de woningmarkt tegen te gaan en de (sociale) woningvoorraad beter te benutten, biedt Staedion voor 26 woningen friends-contracten aan. Hiermee kunnen twee vrienden samenwonen in een sociale huurwoning en zijn ze gezamenlijk verantwoordelijk voor het betalen van de (sociale) huur die daarmee betaalbaarder voor hen is.

Excursies
Deze genomineerde projecten zijn voor geïnteresseerden te bezoeken tijdens een excursie op 5 september. Voor deze ochtend is er een gevarieerd programma met excursies en workshops.
’s Middags komen Zuid-Hollandse bestuurders samen tijdens de Woonconferentie. Dan reikt gedeputeerde Anne Koning ook de Betaalbaar Wonen Prijs uit.

Maatschappij Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×