Het NK kortebaandraverij wordt net als altijd gehouden op de Van Beethovenlaan in Voorschoten. (Foto: Hilgersom Tekstproducties)

Nederlandse toppaarden bij NK Kortebaan in Voorschoten

Het Nederlands kampioenschap Kortebaan kent een prachtig deelnemersveld op zaterdag 27 juli aan de Van Beethovenlaan. Jori Boko en Nevio Boko steken er op basis van hun prestaties dit jaar bovenuit.

De twee krijgen concurrentie van de snelle Cassidy Byd en de dappere Nikita Greenwood. De andere vierjarige paarden zijn nog onervaren, maar kunnen verrassen. Bovendien wonnen Hill Torp, Indus Dragon, Epoque en Cotton Eye Joe dit jaar al een kortebaan. Ook zij doen dus mee voor de winst. De eerste omloop is om 14.00 uur.

Dit jaar komen er maar liefst 24 paarden aan de start. De loting is geweest en de top van Nederland komt naar Voorschoten.

Hieronder een overzicht van alle deelnemers, inclusief tips voor de goklustigen:

  1. Nikita Greenwood – Jim Veldman  270m
    In haar eerste twee starts bleek ze bijzonder talentvol. Zowel in Venhuizen als Zwanenburg eindigde ze als derde en klopte toen diverse goede paarden. Op snelheid hoort ze tot de topfavorieten voor de winst, maar ze maakt gemakkelijk een foutje. Misschien wordt ze trouwer nu ze meer ervaring heeft.
  2. Lumiere – Finn Verkaik  275m
    De ruin uit de sterke stal van Hugo Langeweg kwam twee jaar geleden als vierjarige al twee keer uit op de kortebaan. In Voorschoten was SJ’s Bajaro (nr.16) in de eerste omloop te sterk. In Beverwijk kwam hij tot de tweede omloop. Hij is nu wat ouder en sterker, maar heeft zwaar geloot.
  3. Janero des Monts – John Dekker 270m
    De grote Fransman begon onwennig aan zijn carrière in het sprintwerk, maar liet in Warmond verbetering zien. Dit gaf verwachtingen voor Stompwijk, maar die maakte hij niet waar. Hij maakte in de eerste omloop twee galoppades. Wellicht ligt het Voorschotense asfalt hem beter dan het gras.
  4. Hill Torp – Lindsey Pegram 275m
    Zorgde met de winst in Middenbeemster voor de verrassing van het seizoen! Dit heeft hij nog geen passend vervolg gegeven. In Sassenheim kwam hij tot de derde omloop. In Beverwijk en IJmuiden strandde hij in de tweede omloop. De laatste keer was Cotton Eye (nr.15) te sterk. Hij heeft de snelheid om ver te komen.
  5. Jet Bianco – Niels van der Tol 275m
    De merrie is vooral in de eerste meters bijzonder snel. Vorig jaar won ze in Zwanenburg en boekte diverse ereplaatsen. Dit jaar werd ze derde in Assendelft. In haar laatste drie starts kwam ze niet verder dan twee keer de tweede omloop. In IJmuiden was Jori Boko (nr.21) haar de baas.
  6. Indus Dragon – Krista Timmer 275m
    De ruin toonde in zijn eerste starts al potentie. Dat betaalde zich uit in een verrassende overwinning in Egmond waar hij Nevio Boko (nr.9) in de finale versloeg. In IJmuiden had hij pech met de loting tegen de favoriet, waardoor hij al na de eerste omloop naar huis kon. In Voorschoten zit een goede klassering er zeker in.
  7. Jaimy Fox – Caroline Aalbers 275m
    De merrie is de laatste weken een stuk betrouwbaarder geworden. Waar ze eerst bijna standaard een galoppade maakte, toont ze nu veel meer haar ware kwaliteiten. Het leverde een derde plaats op in Middenbeemster. Tijdens haar laatste drie starts verloor ze steeds van favorieten. Voor een goede klassering moet ze nog wat sneller worden in de eerste meters.
  8. Tara Mirchi – Manon Pools 275m
    De merrie debuteerde in Stompwijk en had toen niets te vertellen tegen een ontketende Ferran Convital. Ze verloor de eerste rit lopende en maakte daarna een galoppade. Op basis van het voorwerk en haar fraaie verschijning kan ze veel beter. Wellicht moet ze het kortebanen nog leren.
  9. Nevio Boko – Ruud Pools 270m
    De vierjarige hengst is uitstekend aan zijn kortebaancarrière begonnen. Hij won bij zijn debuut in Wognum en werd daarna vierde in Assendelft en tweede in Egmond. Dat hij niet de snelste is in de eerste meters compenseert hij met een flinke versnelling onderweg. De ontheffing van vijf meter is natuurlijk ook een voordeel. Een favoriet!
  10. Wild Nature – Frans v.d. Blonk 275m
    In haar eerste starts kon de merrie nog geen potten breken. Op het gras van Stompwijk voelde ze zich maandag echter als een vis in het water en werd verrassend tweede. Toen profiteerde ze van vijf meter ontheffing. Dat voordeel is ze nu kwijt. Sterker nog, ze moet in de achtervolging op een favoriet. Dat lijkt te veel gevraagd.
  11. Bankrobber – Rob de Vlieger 275m
    De ruin pakte in 2023 regelmatig klasseringen mee, maar dat zat er dit jaar nog niet in. Tijdens zijn laatste vier deelnames kwam hij zelfs de eerste omloop niet door. Zo verloor hij in Warmond van Jaimy Fox (nr.7). Tegen Epoque wordt het moeilijk om de negatieve spiraal te doorbreken.
  12. Epoque – Chiel Bos 275m
    Op basis van zijn prestaties is dit een heuse baanspecialist. Hij won bij zijn debuut in 2022 en werd vorig jaar tweede. Zijn prestaties zijn de laatste tijd wat minder, al had hij met de winst in Zwanenburg een positieve uitschieter. Tijdens zijn laatste start in Egmond ging hij teleurstellend twee keer in galop. Mogelijk doet de terugkeer op de Van Beethovenlaan hem weer goed.
  13. Happy Tolleville – Krista Timmer 275m
    De vosmerrie krijgt het kortebanen steeds beter onder de knie. In Egmond werd ze, geholpen door een startvoorgift van vijf meter, verrassend derde. Maandag in Stompwijk kwam ze tot de tweede omloop. Ze gaf daarin Cotton Eye Joe (nr.15) goed partij. Ze heeft deze keer echter zwaar geloot.
  14. Cassidy Byd – John Dekker 275m
    De merrie was vooral aan het einde van vorig seizoen op dreef met overwinningen in Roden en ’t Zand. Dit jaar koerst ze pechvol en kwam niet verder dan twee vijfde plaatsen. Vooral als er iets extra’s van haar wordt gevraagd, maakt ze gemakkelijk vlak na de start een foutje. Puur op snelheid zijn er weinig die zich met haar kunnen meten. Dat maakt van haar een kanshebber.
  15. Cotton Eye Joe – Frans v.d. Blonk 275m
    Op zijn thuisbaan in Assendelft beleefde hij een topdag met een net zo verrassende als sterke overwinning. De laatste weken toont hij prima vorm. Zo werd hij derde in IJmuiden en vijfde in Stompwijk. Beide keren verloor hij van de uiteindelijke winnaar. In Voorschoten moet hij opnieuw ver kunnen komen, al treft hij een snelle tegenstander.
  16. SJ’s Bajaro – Rick Wester 275m
    De ruin boekte opvallend genoeg zijn beste prestaties in Voorschoten. Zowel in 2022 als 2023 werd hij derde op de Van Beethovenlaan. Dit jaar werd hij vierde in Hoofddorp en verloor hij maandag in Stompwijk in de derde omloop. Hij maakt de laatste tijd te vaak in volle strijd een galoppade om aan te bevelen. Snel is hij wel!
  17. Fuji Mountain – Lindsey Pegram 270m
    De merrie liet bij haar debuut in Zwanenburg een goede indruk achter. Ze won overtuigend in de eerste omloop en verloor uiteindelijk na een galoppade in de kamprit van de uiteindelijke winnaar Epoque (nr.12). Wellicht heeft ze geleerd van dit optreden en kan ze nog beter. Een gevaarlijke outsider!
  18. Leo GS – Caroline Aalbers 275m
    In 2023 won hij twee kortebanen. Dit jaar werd hij vierde in Middenbeemster en derde in Beverwijk. In zijn andere vier starts strandde hij steeds in de eerste omloop. Het lijkt er daarom op dat de ruin er vooral staat na een zware koers wanneer het aankomt op uithoudingsvermogen. Hiervoor moet hij wel de eerste omlopen overleven.
  19. Levi Europoort – Manon Pools 275m
    De merrie is trouw en biedt bijna altijd volop strijd. Wanneer ze de favorieten weet te ontlopen, pakt ze wel eens een ereplaats mee. Dat lukte dit jaar in Venhuizen waar ze vierde werd achter Nikita Greenwood (nr.1). Ook nu kan ze een aantal omlopen verder komen. Winnen lijkt te veel gevraagd.
  20. Montserrat Boko – Rob de Vlieger 275m
    Kende maandag in Stompwijk een verdienstelijk debuut. Ze verloor uiteindelijk in de tweede omloop van SJ’s Bajaro (nr.16). Ze was snel, maar maakte ook gemakkelijk een foutje. Wanneer ze verbetert en trouwer wordt, is dit een paard om in de gaten te houden.
  21. Jori Boko – Rick Wester 275m
    Een ijzersterke kortebaner die in al zijn vier starts plaats wist te lopen. Hij werd twee keer tweede en twee keer derde. Vorige week in IJmuiden verloor hij in de finale van een ontketende Medusa J. Dat was geen schande. Het enige dat er nog aan ontbreekt, is een overwinning. In Voorschoten heeft hij hele goede papieren om daar verandering in te brengen. De favoriet!
  22. Estonia Wise L – Jim Veldman 270m
    De enige debutant van dit veld. In Stompwijk liep de Italiaanse merrie al wel wat proefritjes. Ze bleek heel snel, maar maakte vaak galoppades. Wanneer ze die achterwege laat, kan ze met vijf meter voorsprong zomaar verrassen. De loting is echter ongunstig.
  23. Rambo Vrijthout – Finn Verkaik 270m
    De hengst kende een goed debuut in Egmond. Na in de eerste omloop een springende tegenstander uit te hebben geschakeld, won hij in zijn eerste serieuze rit direct van de snelle Dia A Baers. Hij ging er echter alsnog pechvol uit met een te vroege start en een galoppade. Dit optreden smaakte naar meer. Kan verrassen!
  24. Archange de Jiel – Ruud Pools 280m
    De ruin is met zijn veertien jaar de veteraan van dit veld. Bovendien heeft hij een enorme erelijst. Dit jaar werd hij tweede in Zwanenburg. In Warmond won hij in de eerste omloop een rit van Cotton Eye Joe (nr.15), maar kon een nieuwe inhaalrace niet meer opbrengen. Met Ruud Pools vormt hij een nieuwe interessante combinatie!

Tips voor de winst
TIP: 1. JORI BOKO (NR.21)
2. NEVIO BOKO (NR.9)
3. NIKITA GREENWOOD (NR.1)
4. CASSIDY BYD (NR.14)

Outsiders om in de gaten te houden zijn Indus Dragon (nr.6) en Epoque (nr.12).

Gokken kan op het stalterrein bij de ZEturf.nl totalisatorwagen. Meer info over de kortebaandraverij staat op de website van de Voorschotense Paardendagen.

Maatschappij Sport Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×