Commissaris van de Koning Jaap Smit reikte de Koninklijke Onderscheiding uit aan Jan Berg. Foto: Emile van Aelst

Jan Berg koninklijk onderscheiden bij Kortebaan Voorschoten

Een smoes hoefde er niet verzonnen te worden. Jan Berg was toch al bij de kortebaan in Voorschoten. Sprakeloos was hij wel toen burgemeester Nadine Stemerdink tijdens de viering van honderd jaar kortebaan het woord nam.

De 77-jarige Voorschotenaar kreeg namelijk een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt voor een halve eeuw jaar vrijwilligerswerk in onder andere de paardensport, agrarische belangenbehartiging en bridge. Jan Berg werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De versierselen kreeg hij opgespeld door de Commissaris van de Koning Jaap Smit. Dat er iets stond te gebeuren, wist Jan wel: “Want de Commissaris van de Koning komt niet zomaar. Ik dacht eigenlijk dat we als vereniging een oorkonde zouden krijgen”, lacht hij. Maar die kwam er niet. Het ging om Jan zelf.

Bijna veertig jaar geleden, in 1986, werd hij lid van het Comité Kortebaandraverij Voorschoten. Tien jaar later werd hij penningmeester en dat is hij nog steeds. Daarnaast was hij betrokken bij de vereniging Agrarische Bedrijfshulp Wassenaar-Leiden e.o.

Ook was Jan vanaf 1987 bestuurslid en vice-voorzitter van de Katholieke Land- en Tuinbouwbond (KLTB). Na de fusie werd hij penningmeester van de nieuwgevormde Westelijke Land- en Tuinbouworganisatie (WLTO), afdeling Wassenaar-Voorschoten. In 2004 kreeg hij de zilveren WLTO-onderscheiding. In 2005 ontstond de naam LTO Noord, Duin- en Bollenstreek. Daar was Jan acht jaar actief als vrijwilliger.

Kerk, bridge en schaatsen
Tenslotte heeft Jan zich dertig jaar ingezet voor Parochie H. Augustinus, Parochiekern H. Laurentius en de Moeder Gods. In november 2020 kreeg hij hiervoor de Laurentiuspenning. Jan is als vrijwilliger actief Landijsbaan van IJsclub Voorschoten en vanaf 2014 is hij voorzitter van de Bridgeclub bij Buurthuis De Boschbloem.

“U wordt omschreven als een buitengewoon en toegewijd persoon”, zei burgemeester Stemerdink. “Iemand die zich altijd heeft ingezet om anderen te helpen en nooit te beroerd is om de helpende hand uit te steken. Een van de ondersteuners zei: Jan, een man met een goed hart die heel veel vrijwilligerswerk heeft gedaan. Waar haalde hij de tijd vandaan.”

Gewoon
En nog een opmerking uit het publiek over Jan: “Als je maar lang genoeg gewoon doet, wordt je vanzelf bijzonder.” Dat vindt ook kortebaanvoorzitter Leo van Vliet. “Jan is een man uit duizenden.”

Jan Berg was diep onder de indruk van zijn Koninklijke Onderscheiding

Valreep
Voor Jaap Smit was dit een van zijn laatste wapenfeiten. Nog nooit was hij bij de kortebaan in Voorschoten. Een bezoek op de valreep, want hij gaan met pensioen. Samen met zijn vrouw werd hij welkom geheten door Feline Neuteboom en haar paard Blue. Zij bracht bloemen voor mevrouw Smit.

De Commissaris van de Koning gaat per 1 september met pensioen. “Het is mooi geweest”, zei hij, maar kondigde ook aan dat hij nog niet aan het eind van zijn werkzame leven is. Wat dat precies gaat worden, maakte hij nog niet bekend. Elf jaar was hij Commissaris van de Koning in Zuid-Holland en onder de hoogtepunten van zijn carrière was onder andere het bezoek van de voormalige president van Amerika Barack Obama. “Maar ook dat ik in 2015 de dienst in de Pieterskerk mocht leiden. Ik ben natuurlijk als predikant begonnen maar aan die dienst heb ik goede herinneringen.”

De dienst die Jaap Smit in 2015 hield in de Pieterskerk noemt hij één van de hoogtepunten in zijn carrière

Favoriet
Het eeuwfeest werd zaterdag  uitgebreid gevierd. En het kampioenschap was spannend. Er werd fel gestreden maar de achtjarige ruin Jori Boko met Rick Wester ging er met de winst vandoor en werd uitgeroepen tot Nederlands Kampioen.

Jori Boko was vooraf favoriet. De ijzersterke kortebaner werd dit jaar twee keer tweede en twee keer derde. En in Voorschoten wist hij zijn favorietenrol waar te maken. Tweede werd Rambo Vrijthout met Finn Verkaik, de derde plek ging naar de merrie Jaimy Fox met Caroline Aalbers.

Tevreden
Een meer dan tevreden voorzitter Leo van Vliet van de Kortebaan blikt na afloop enthousiast terug op de dag. “Ongelofelijk veel publiek, zeker zesduizend man als het er niet meer zijn. De omstandigheden waren dan ook perfect en alles liep op rolletjes. Het kon niet beter.”

Is het de laatste kortebaan voor Leo van Vliet als voorzitter? Er is een vacature! 

Voor hemzelf was het hopelijk de laatste kortebaan als voorzitter. “Ik heb altijd gezegd: Honderd jaar kortebaan vind ik een mooi moment om afscheid te nemen.” Een opvolger is er echter nog niet. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de organisatie.

Emile van Aelst maakte de fotoreportage.

 

Maatschappij Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×