Afbeelding gegenereerd met behulp van AI. (Shutterstock)

Onderzoek naar batterij bij windmolens 'De Watergeuzen'

In de strijd tegen de netcongestie, een overvol stroomnet, worden ook in onze regio allerlei maatregelen onderzocht om het elektriciteitsnet te ontlasten. Langs de A4 bijvoorbeeld bij windmolens ‘De Watergeuzen’.

Die twee windmolens van Rijnland Energie leveren energie, ook als dat niet direct nodig is. Daarom onderzoekt de coöperatie of er bij de molens een of meer grote batterijen kunnen worden geplaatst waarmee de windstroom van De Watergeuzen tijdelijk kan worden opgeslagen op momenten dat het hard waait en de molens veel energie opwekken. “Omdat het nog wel even duurt voordat de netbeheerders het stroomnet hebben verzwaard, kijken we als Rijnland Energie naar andere oplossingen”, meldt de coöperatie.

Onderzoek
Aan de plaatsing van de batterijen zitten nog wel wat haken en ogen. Zo zijn ze bijvoorbeeld duur en groot. “Hoe gaan we dat bekostigen, waar moeten ze staan en hoeveel hebben we er eigenlijk nodig”, zijn enkele vragen waarop het Delftse adviesbureau Emmett Green de antwoorden voor Rijnland Energie heeft uitgezocht. De provincie Zuid-Holland heeft 36.000 euro subsidie beschikbaar gesteld om dat onderzoek te betalen. Alle stappen worden gezet in overleg met de gemeente Zoeterwoude op wiens grondgebied de molens staan en netbeheerder Liander.

Batterijen
Een batterij biedt een aantal voordelen. Op het moment dat het hard waait en de turbine veel windenergie opwekt, wordt de batterij opgeladen. Hiermee wordt het elektriciteitsnet op piekmomenten ontlast en bespaart Rijnland Energie kosten bij de netbeheerder. “Door op andere momenten de batterij weer te ontladen, dragen we bij aan de balanshandhaving op het elektriciteitsnet en zetten we de batterij in om netcongestie tegen te gaan.”

Als de batterijen operationeel zijn, worden met Liander afspraken gemaakt om op bepaalde momenten stroom te leveren of af te nemen, zodat het stroomnet wordt ontlast. “Door deze samenwerking zorgen we ervoor dat bedrijven die nu in de wachtrij staan bij Liander een aansluiting kunnen krijgen. Zo heeft de batterij naast duurzame impact ook maatschappelijke impact.”

Haalbaar
In het project doet Emmett Green niet alleen onderzoek, maar het bedrijf wordt ook voor vijftig procent eigenaar van de batterij(en). Op het moment dat de batterij live gaat, zullen zij ook de aansturing verzorgen. Uit een haalbaarheidsonderzoek blijkt in elk geval dat het project zowel financieel als technisch haalbaar is. Momenteel wordt de vergunningsaanvraag voorbereid.

Investeren
Voor iedereen die te laat was om mee te doen met de aankoop van De Watergeuzen vormen de batterijen een nieuwe kans om groen te doen. Rijnland Energie gaat participaties uitgeven voor het batterij-project. Net als destijds voor De Watergeuzen kan iedereen een kleine of grotere bijdrage doen om te helpen de batterijen te financieren. In ruil voor de inverstering krijgen de deelnemers rente op hun inleg.

Zonneroute
Naast windmolens en batterijen, wil Rijnland Energie ook coöperatieve zonneweides langs de A4 ontwikkelen. Rijkswaterstaat heeft het project ‘Opwek van Energie Op Rijksvastgoed’ (OER) lopen, dat daarvoor mogelijkheden biedt. De overheid besteedt daarvoor het liefst grote percelen in één keer aan, terwijl Rijnland Energie meer ziet in kleinere percelen die sneller te realiseren zijn. “Ons voorbeeld is de Drentse Zonneroute, waar langs de A37 allerlei partijen, waaronder energiecoöperaties, samen zonneparken aanleggen.” Met de provincie Zuid-Holland worden inmiddels gesprekken gevoerd om beweging in deze plannen te krijgen. Overigens wordt even verderop in de regio ook al aan zo’n plan met zonneweides gewerkt. Langs de A12 wil het Rijk tussen Den Haag en Woerden ook zonneweides aanleggen. Ook langs een stuk A13 bij Delft moeten de panelen komen.

Advertentie

Duurzaamheid Regio Zoeterwoude De Watergeuzen


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×