(Foto: Chris de Waard)

Handhaving in Oegstgeest vrijwel onzichtbaar

Inwoners van Oegstgeest zien nauwelijks gemeentelijke handhavers in hun buurt. Ook elders in de gemeente is handhaving weinig zichtbaar. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor, een rapport dat opiniepanel Ipsos I&O in opdracht van de gemeente uitbracht.

79 procent van de inwoners ziet zelden of nooit handhaving in hun buurt, 57 procent ziet ook elders in de gemeente bijna nooit handhavers aan het werk. Het aantal inwoners dat ontevreden is over de handhaving is echter vrij laag. Zeven procent van de inwoners die wel eens handhaving aan het werk ziet, is daar ontevreden over. Dat is een lager percentage dan in bijvoorbeeld Leiden, waar dat elf procent is.

Tevredenheid
Daar tegenover staat dat ook de tevredenheid over handhavers lager ligt dan in andere gemeenten in de regio. 21 procent is tevreden of zeer tevreden over het functioneren. Dat wil zeggen dat de meeste mensen niet tevreden, maar ook niet ontevreden zijn over het optreden van gemeentelijke handhavers.

De Veiligheidsmonitor wordt iedere twee jaar uitgevoerd door het onderzoeksbureau. Het onderzoek bestaat uit een vragenlijst welke landelijk verspreid wordt. Per gemeente worden daarna conclusies getrokken door het bureau. In Oegstgeest hebben totaal 444 inwoners de vragenlijst ingevuld. Dat zorgt voor een representatief beeld.

Stedelijkheid
De gemeente Oegstgeest zegt in een reactie dat de zichtbaarheid van handhavers vaak samenhangt met de stedelijkheid van een gebied. Gezien Oegstgeest minder stedelijk is dan bijvoorbeeld Leiden, is het niet raar dat er minder handhavers zichtbaar zijn. Bovendien komt de inzet van toezichthouder van het Noordwijkse ATC niet terug in de resultaten, aldus de gemeente. “Ze zijn formeel geen handhavers, maar zijn zichtbaar en worden gewaardeerd door onze inwoners.”

 

Maatschappij Oegstgeest


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×