De Corbulotunnel die begin juli open ging. (Foto: Chris de Waard)

Provincie veroordeeld tot betalen van miljoenen extra na bedrog rond Rijnlandroute

De provincie Zuid-Holland is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot het betalen van vijf miljoen euro aan aannemerscombinatie Comol5 die de Rijnlandroute heeft aangelegd. Comol5 beschuldigde de provincie van bedrog en is deels in het gelijkgesteld.

Volgens de rechtbank heeft de provincie in de aanbestedingsprocedure ‘opzettelijk een onjuiste mededeling gedaan, dan wel opzettelijk gezwegen waar spreken plicht was’. Zuid-Holland heeft daarmee het risico genomen dat Comol5 zou worden misleid.

Bovendien oordeelt de rechtbank dat Comol5 voldoende onderbouwd dat de combinatie van vier bouwbedrijven bij een juiste voorstelling van zaken de overeenkomst op andere voorwaarden zou hebben gesloten. Zo zou het ontwerp in dat geval al voor het aangaan van de overeenkomst zijn aangepast, met een andere werkwijze tot gevolgd en ook niet voor dezelfde prijs.

Opzettelijk verzwegen
In 2017 en 2018 hebben Comol5 en de provincie afspraken op papier gezet voor de bouw van de Corbulotunnel die de snelwegen A4 en A44 ten zuiden van Leiden met elkaar verbindt.  Volgens de aannemerscombinatie heeft de provincie destijds opzettelijk verzwegen dat het ontwerp van de tunnel die Comol5 had ontworpen niet binnen het zogeheten Provinciaal Inpassingsplan (PIP) paste. Daardoor werd het bedrijf met onverwachte extra kosten geconfronteerd.

Bedrog
Volgens Comol5 liepen de extra kosten op tot ruim veertig miljoen euro. Zo ver wilde de rechter niet gaan. Wel verklaarde die dat de overeenkomst en afsprakenbrief wel degelijk door bedrog tot stand zijn gekomen. Bovenop het bedrag van vijf miljoen moet de provincie daarom bijna één miljoen betalen aan proceskosten van Comol5 en kosten die het bedrijf heeft gemaakt om deskundigen te raadplegen. Ook komt bovenop de vijf miljoen euro nog een rentevergoeding  vanaf 8 mei 2020 tot aan de dag dat de provincie betaald heeft.

Advocaten
De provincie legt zich niet zomaar bij de rechterlijke uitspraak neer, laat gedeputeerde Frederik Zevenbergen weten. “De provincie herkent zich niet in de uitspraak”, schrijft Zevenbergen in een brief aan de Provinciale Staten. “De komende tijd buigen we ons over de uitspraak en het vervolg.” De advocaten van beide partijen willen voorlopig geen toelichting geven. Het is daarom ook niet bekend of Comol5 genoegen neemt met het toegekende bedrag.

Het tracédeel N434 van de Rijnlandroute werd begin deze maand opengesteld voor het verkeer. Dat kan sindsdien snel van de A4 naar de A44 en terug rijden. De N434 is grotendeels ondergronds aangelegd. Het verkeer rijdt er door een kilometerslange tunnel onder Voorschoten door. Andere onderdelen van de Rijnlandroute zijn de vorig jaar opgeleverde Ing. Tjalmaweg tussen Leiden en Katwijk en de verbreedde Europaweg waaraan het werk nog moet beginnen.

Zuid-Holland heeft in de begroting bijna 40 miljoen euro gereserveerd voor eventuele tegenvallers met de RijnlandRoute. De uitkomst van de rechtszaak valt daar ook onder.

Leiden Maatschappij Regio Voorschoten Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×