Marie Depuydt (Foto: PR).

Hartstichting stelt zes ton beschikbaar voor Leids onderzoek

De Hartstichting heeft aan twee Leidse onderzoekers een Dekkerbeurs toegekend. Deze beurs is voor getalenteerde wetenschappers in het onderzoeksgebied van hart- en vaatziekten. De beurzen gaan naar dr. Marie Depuydt van het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR) en naar dr. Friso Rijnberg van het LUMC.

Depuydt krijgt 310.000 euro voor haar onderzoek naar ontstekingscellen in het afweersysteem. Deze cellen vergeren slagaderverkalking en vergroten daarmee het risico op hart- en herseninfarcten. Depuydt wil weten hoe deze cellen geactiveerd worden en of mensen met veel van deze cellen eerder een infarct kunnen krijgen.

De Hartstichting heeft daarnaast ook 280.000 euro beschikbaar gesteld voor Rijnberg, die kinderen met maar één goed werkende hartkamer wil helpen door een kunststof buisje te ontwikkelen dat twee bloedvaten met elkaar verbindt. Zo zou zuurstofarm bloed direct naar de longen kunnen gaan. Rijnberg wil met 3D-geprinte modellen kijken welk materiaal het meest geschikt is voor zo’n buisje.

Leiden Science LUMC


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×