(Archieffoto: Sleutelstad)

Flink meer drugsgebruik waargenomen in Oegstgeest

Het valt inwoners van Oegstgeest vaker op dat er drugs worden gebruikt in de gemeente. Negen procent van de inwoners ziet wel eens drugsgebruik in de eigen wijk, waar dat in 2021 nog vijf procent was.

De cijfers komen uit de Veiligheidsmonitor, een opinieonderzoek dat iedere twee jaar uitgevoerd wordt door onderzoeksbureau Ipsos I&O. De enquête die door het bureau verspreid werd, is in Oegstgeest door 444 inwoners ingevuld. Hiermee is het resultaat representatief voor de gehele gemeente.

Regio
Hoewel er in Oegstgeest sprake is van bijna een verdubbeling, zijn de cijfers elders in de Leidse regio hoger. De gemeente Oegstgeest ziet er daarom geen probleem in dat uniek is voor de eigen gemeente, maar vindt het een regionale trend. Overigens is het percentage van de bewoners dat zegt veel overlast te ervaren van drugsgebruik afgerond nul procent. Dat was in 2021 ook zo.

Gedogen
Het gebruik van softdrugs in de openbare ruimte wordt in Oegstgeest gedoogd. De gemeenteraad bepaalde in 2020 in meerderheid dat het gebruik van bijvoorbeeld wiet niet bestraft zou moeten worden. In 2022 stelde de burgemeester voor om het gebruik toch te verbieden, maar daar ging de gemeenteraad niet mee akkoord.

Ook een motie van CDA en HvO over het verbieden van softdrugs wist in 2023 geen meerderheid te halen. Wel werd toen het gebruik van lachgas verboden, en werden gebieden aangewezen waar gebruik van softdrugs niet toegestaan is.

Maatschappij Oegstgeest


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×