Een nette studentenkamer. (Foto: Myrthe Koopman)

Kamerhuur in Leiden: 'zoektocht blijft een uitdaging, gemiddelde huur 555,00 euro'

De zomervakantie loopt ten einde en vanaf maandag maken duizenden nieuwe studenten kennis met Leiden tijdens de EL CID-week. Veel van deze nieuwe studenten zijn nog wel op zoek naar een kamer. Gemiddeld betaalt een student in Leiden 555,00 euro huur voor een kamer. Vergeleken met andere studentensteden is dat een alleszins redelijke prijs, zo berekende Kamernet.nl.

Het verhuurplatform erkent dat de zoektocht naar een kamer een uitdaging kan zijn. De prijzen van de kamers die er worden aangeboden, zijn op jaarbasis met 5,4 procent gestegen, terwijl het aanbod landelijk afnam met 7,6 procent, blijkt uit de Kamernet Verhuurrapportage over het tweede kwartaal van 2024. In Leiden ligt de kamerprijs met een stijging van 7,2 procent iets hoger dan het landelijk gemiddelde.

Aanbod
Volgens Djordy Seelmann van Kamernet legt de recente afname van het aantal kamers nog meer druk op studenten die dit jaar op zoek zijn naar woonruimte. “Door het beperkte aanbod stijgen de prijzen, waardoor jongeren vaak aangewezen zijn op dure opties. Ook de nieuwe huurwet, die sinds juli van kracht is, lost het woningtekort niet op, terwijl meer aanbod noodzakelijk is. Het is daarom van belang dat beleid gericht is op het uitbreiden van het woningaanbod, zodat de woningmarkt beter in balans komt en de betaalbaarheid toeneemt.”

Het huidige aanbod in Leiden bij de twee grootste verhuurders, Kamernet.nl en Room.nl, is op vrijdagmiddag 9 augustus ongeveer veertig kamers. De huren variƫren tussen de 330,00 euro voor de goedkoopste kamer van 11 vierkante meter tot 1.000,00 euro voor een kamer van 32 vierkante meter.

Economie Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×