Hooglandse Kerk krijgt zeven ton voor bekostiging instandhoudingsplan

De Hooglandse kerk heeft van het Rijk een Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM) toegekend gekregen. Op basis van een zesjarig instandhoudingsplan voor sober en doelmatig onderhoud van het rijksmonument is een bedrag van 420.000,00 euro toegekend. Niet voldoende voor het benodigde onderhoud, want de totale kosten zijn door het kerkbestuur op zeven ton geschat. Dat moet daarom zelf nog 280.000,00 euro zien te vinden.

De gemeente Leiden schiet de kerk daarbij te hulp en komt met een eenmalige subsidie over de brug om dat tekort te dekken. “Het landelijke subsidiestelsel voor dit soort grote gebouwen  schiet tekort. Er is maar een beperkt verdienvermogen en dat levert ook hier een probleem op”, zo constateert het Leidse college van burgemeester en wethouders.

Religieus erfgoed
Met het geld wil de gemeente de cultuurhistorische waarde van het rijksmonument behouden en de rijkssubsidie veiligstellen. De Hooglandse kerk behoort in de nota ‘Leids religieus erfgoed’ samen met de Pieterskerk en de Marekerk qua cultuurhistorische waarde tot de top drie van rijksmonumenten die de stad telt.

Iconische gebouwen
Omdat ook andere bijzondere rijksmonumenten tegen soortgelijke uitdagingen aanlopen, diende de ChristenUnie Leiden een voorstel in om de beheerders van bijvoorbeeld de drie grote kerken maximale ondersteuning vanuit de gemeente te bieden bij het aanvragen voor subsidies om hun iconische gebouwen in stand te houden. Die zijn namelijk zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van dat soort subsidies, maar dat valt door de enorme hoeveelheid aan mogelijkheden niet mee. Waar nodig zou de gemeente ook financieel moeten bijdragen.

“Dit is heel belangrijk voor onze kerken”, zegt CU-fractievoorzitter Pieter Krol verheugd, nadat bleek dat een meerderheid van de Leidse gemeenteraad het voorstel steunde. “Het is vaak best ingewikkeld om een goed overzicht te houden in het oerwoud van subsidiemogelijkheden. Het is daarom goed dat we als gemeente beheerders actief ondersteunen om bijvoorbeeld kerken in stand te houden.”

Advertentie

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×