Zonnepanelen op het eigen dak of stadsverwarming? Ook daarover gaat de enquête voor de bewoners van de laagbouw in de Merenwijk. (Foto: Pixabay)

Enquête laagbouw Merenwijk over energietransitie

De gemeente Leiden en de burgerinitiatieven Duurzame Energie Merenwijk (DEM) en Tegengas rollen momenteel een enquête uit onder de bewoners van de laagbouw in de Merenwijk. Het gaat om een nulmeting voor de energietransitie in de wijk. “Met de vragenlijst ‘Eigen Woning en Energietransitie’ gaan we de voortgang van de energietransitie in de Merenwijk monitoren”, zo heet het. “Ook als u al van het gas af bent is uw bijdrage van belang, met name voor de toegepaste techniek.”

Volgens Joost Doornbos, bestuurslid van DEM, heeft de enquête betrekking op circa vierduizend woningen, feitelijk alle gebouwen in de Merenwijk behalve de flats in de Slaaghwijk, het bedrijventerrein en het winkelcentrum. “We willen de toestand van de laagbouwwoningen inventariseren en ook de wensen ten aanzien van zowel individuele als collectieve warmtevoorzieningen”, zo zegt hij. “Neveneffect van de uitvraag is dat bewoners zich meer bewust worden van de energietransitie. De regering wil dat Nederland in 2050 van het gas af is.”

De enquête die nu wordt uitgerold is gebaseerd op een vragenlijst van wijkvereniging Houtkwartier. De gemeente, DEM en Tegengas werken in de Merenwijk aan een plan om over te stappen op schone energie. “Dat geldt voor zowel verwarming als koeling. Ook de opslag van schone energie hoort bij dit plan”, zo schrijven zij in een brief aan bewoners. “De Merenwijk is een van de eerste wijken in Leiden waar we mee aan de slag gaan.”

Open
Ze beklemtonen dat de manier waarop de omschakeling naar schone energie gaat gebeuren nog helemaal open ligt en dat bewoners daar een belangrijke rol in spelen. In april liet wethouder Yvonne van Delft weten dat zij bij voorbaat geen datum wil noemen voor het van het gas afhalen van de laagbouw in de Merenwijk.

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×