Een Europese Hoornaar op vliegenjacht op een rijpe vijg. (Foto: Eric Mahieu)

Wespentelling moet ook zorgen voor meer begrip voor wespen

Het gaat niet goed met insecten. Bij de vlindertelling werd begin deze maand bijvoorbeeld een dramatisch laag aantal vlinders geteld. Hoe het met de wespen is gesteld, wordt volgende week duidelijk. Van zaterdag 17 tot en met zondag 25 augustus wordt namelijk de nationale wespentelling gehouden. 2024 is het Jaar van de wesp.

De nationale wespentelling is vanaf dit jaar onderdeel van de Tuintelling, waarmee de Wespenstichting een groter publiek hoopt te bereiken. De eerste wespentelling kende een voorzichtige start, terwijl het weer tijdens de tweede wespentelling tegenzat. De verwachting is dan ook dat er dit jaar meer mensen wespen gaan tellen, en er in totaal ook meer wespen geteld worden dan in de eerste twee jaar.

Wie mee wil helpen aan de nationale wespentelling kan een plek uitkiezen en daar vervolgens dertig minuten lang bijhouden welke wespen of op wespen lijkende insecten er te zien zijn. Op de website van de Wespenstichting staat alle informatie over de verschillende soorten wespen in Nederland. Van limonadewesp tot hornaar. Wie meedoet, kan de tellingen doorgeven via tuintelling.nl/tellingen.

Hornaar
Uit de aanvragen die de Wespenstichting binnenkrijgt voor advies bij wespennesten lijkt een toename van het aantal hoornaarnesten. Volgens voorzitter Sjoert Fleurke werden er vooral in het begin van het seizoen veel nesten van hoornaars en Saksische wespen gemeld. “Die vallen in deze periode meer op dan nesten van andere wespensoorten, dus het is logisch dat we daar de eerste meldingen over krijgen. Sinds juli zien we een verschuiving naar meldingen van limonadewespen. Dat er weinig wespen zijn, is dus niet per se wat wij ervaren, maar mensen kloppen natuurlijk alleen bij ons aan als er wespen opgemerkt zijn, dus dat zegt eigenlijk weinig.”

Hetze
Naast een beter beeld van de stand van de verschillende wespensoorten, hoopt de Wespenstichting dat de telling ook zorgt voor meer bewustzijn bij mensen over de invasieve Aziatische hoornaar. “De media gebruiken termen als ‘monsterwesp’ en ‘horrorwesp’, waardoor mensen denken dat het om een enorm grote wespensoort gaat. Maar de Aziatische hoornaar is kleiner dan onze inheemse Europese hoornaar, waardoor mensen de inheemse Europese hoornaar als vijand zien en zelfs doodmaken”,  vertelt woordvoerder Veenstra van de Wespenstichting. “Dat was voor ons eerder dit jaar aanleiding om de noodklok te luiden over de hetze tegen de Aziatische hoornaar.”

Een ander doel dat de stichting nastreeft is meer begrip voor wespen die toch vaak als hinderlijk worden ervaren. “Maar hoe meer je leert over wespen, hoe meer je bewust wordt van het feit dat we deze dieren moeten koesteren. Te beginnen door wespennesten zo mogelijk te laten zitten of anders te verplaatsen in plaats van ze te laten verdelgen door een ongediertebestrijder”, zegt Fleurke.

Jaar van de wesp
De nationale wespentelling is dit jaar gekoppeld aan het Jaar van de Wesp. 2024 is uitgeroepen tot Jaar van de Wesp om wespen positieve aandacht te geven en zoveel mogelijk mensen in contact te brengen met deze insecten. “We willen duidelijk maken dat wespen een interessante en soortenrijke groep insecten zijn, met een grote diversiteit aan soorten, vormen, ecologie en gedrag. Speciaal voor de limonadewespen willen we ook laten zien hoe bijzonder en nuttig ze zijn en dat bestrijding van nesten lang niet altijd nodig is. Jaar van de Wesp is een samenwerking van de Sectie Hymenoptera, EIS Kenniscentrum Insecten, de Wespenstichting, Naturalis Biodiversity Center en de jeugdbonden voor natuurstudie JNM en NJN.”

Zuid-Holland
Zaterdag 17 augustus begint de derde Nationale wespentelling. Zuid-Holland was in 2023 als provincie met de meeste inwoners goed vertegenwoordigd, zoals te zien is in de provinciale resultaten van vorig jaar. In Zuid-Holland werden in 2023 vooral limonadewespen geteld, maar ook Franse veldwespen en in mindere mate Europese hoornaars.

 

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×