Bouw appartementen langs Willem de Zwijgerlaan, volgens de CBS-definitie zijn dat woningen die in de pijplijn zitten. (Foto: Chris de Waard)

Zoeterwoude heeft relatief veel woningen in de 'pijplijn'

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft berekend dat Zoeterwoude met ruim tien procent woningen in de ‘pijplijn’ ten opzichte van het totaal aantal bestaande woningen, landelijk koploper is in het tweede kwartaal van dit jaar.

Met woningen ‘in de pijplijn’ bedoelt het CBS, woningen waarvoor al een bouwvergunning is verleend. Het gaat hierbij om het totaal van projecten die nog moeten starten en projecten waarvan de bouw al is begonnen.

Pijplijnwoningen
In Zoeterwoude gaat het in het tweede kwartaal van dit jaar om 431 ‘pijplijnwoningen’. Dit aantal is in Leiden met 3.420 van deze woningen weliswaar bijna acht maal hoger, maar het aandeel ten opzicht van de bestaande woningen is met 4,2 procent een stuk lager dan in de buurgemeente. Dat is nog altijd goed voor een 13e Leidse plek in de landelijke ranglijst.

Regio
Leiderdorp heeft met de honderd pijplijnwoningen het laagste aandeel (0,84 procent) ten opzichte van de bestaande woningen en eindigt daarmee op plek 264 van de 342 tellende lijst met Nederlandse gemeenten. Oegstgeest, Wassenaar en Voorschoten vallen buiten de top 100. Oegstgeest komt met 123 ‘pijplijn’ woningen uit op een aandeel van één procent, Wassenaar is met 130 woningen goed voor 1,21 procent en Voorschoten scoort 1,74 procent met 102 woningen.

Het CBS heeft geen inzicht hoeveel en op welke termijn de nu bekende pijplijnwoningen worden opgeleverd.

Economie Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×