Bezoekers kunnen het gedachte-experiment Schrödingers kat ervaren. (Foto: Universiteit Leiden)

Universiteit Leiden doet onderzoek op festival Lowlands

Wetenschappers van de Universiteit Leiden grijpen het festival Lowlands aan om onderzoek te doen naar quantumdeeltjes. De universiteit zet hiervoor een tent op op het festival waarin festivalgangers een tentoonstelling over de allerkleinste deeltjes kunnen bezoeken. Bezoekers vullen aan het begin en het einde van hun bezoek een vragenlijst in.

“We vragen bijvoorbeeld naar de impact van quantum op onze maatschappij. Of ze denken dat quantum de wereld gaat helpen, of dat ze juist bezorgd zijn over wat quantum in de toekomst gaat betekenen”, aldus de onderzoekers. De door de bezoekers ingevulde vragenlijsten zouden moeten helpen met wetenschapscommunicatie over quantummechanica.

“Het gaat om een aantal panelen met informatie, maar festivalgangers kunnen ook dingen doen”,  zegt onderzoeker Vincent Koeman “Zo is er een digitale nabootsing van het tweespletenexperiment, waarmee wordt aangetoond dat licht zich soms als een deeltje en soms als een golf gedraagt. En kunnen bezoekers het gedachte-experiment Schrödingers kat ervaren.”

Maatschappelijk
“Tegelijkertijd zorgt het gesprek over quantum er ook voor dat bepaalde maatschappelijke belangen aan het licht komen. Daardoor kan er nu al nagedacht worden of er bepaalde regelgeving nodig is. Het bredere publiek, zoals op Lowlands, heeft misschien wel hele goede ideeën over quantum, waar wij als wetenschappers van kunnen leren.”

Ook vorig jaar was de Universiteit Leiden aanwezig op het festival. Toen met onderzoek naar psychedelische ervaringen na het gebruik van geestverruimende middelen.

Het festival Lowlands is dit jaar van 16 tot en met 18 augustus, traditiegetrouw in Biddinghuizen.

Leiden Maatschappij Onderwijs


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×