Daphne Raad op Lowlands. (Foto: PR Leyden Academy)

Leidse experimenten op Lowlands met ‘disco van de toekomst’

Muziekfestival Lowlands heeft sinds 2015 een eigen wetenschapsprogramma: Lowlands Science, waar verschillende onderzoeken worden uitgevoerd onder het festivalpubliek. Onderzoekers Daphne Raad van ‘Leyden Academy on Vitality and Aging’ en Josi Marschall van Universiteit Leiden zijn er dit jaar bij. Marschall: “Lowlands biedt de mogelijkheid om een groot aantal mensen te onderzoeken. En dat hebben we nodig.”

Marschall doet onder supervisie van Michiel van Elk aan de Universiteit Leiden onderzoek naar buitengewone ervaringen, waaronder die bij het gebruik van geestverruimende middelen. Deze zogenaamde ‘psychedelische ervaringen’ en dan met name die waarbij mensen helemaal los komen van hun dagelijkse gedachten, kunnen een positief effect hebben voor mensen met angsten en depressieve klachten. Marschall: “Een groot probleem bij deze middelen is echter dat het gebruik niet zonder risico is en je zo’n psychedelische ervaring niet kunt sturen. Dit maakt onderzoek naar mogelijk therapeutisch gebruik van deze middelen erg moeilijk.”

VR-Trip
In samenwerking met kunstenaarscollectief ‘Plant Fictions’ is een psychedelische virtual reality ervaring ontwikkeld. Met tekst, beeld en geluid worden mensen meegenomen in een reis door de natuur met beelden van planten. Marschall: “Dit eindigt met een DMT-achtige trip, waarbij je meer in een andere dimensie gaat. De beelden worden meer abstract. Je ziet patronen en figuren die je in het dagelijks leven niet herkent.” Deelnemers kunnen met een regelknop direct invloed uitoefenen op de intensiteit.

Artikel loopt door onder audio

Josi Marschall vertelt over haar experiment

Op Lowlands wordt deze VR-trip getest onder de deelnemers, waarbij lichamelijke en geestelijke reacties worden gemeten. De onderzoekers zijn daarbij ook benieuwd of mensen die ervaring hebben met geestverruimende middelen de ervaringen vergelijkbaar vinden.

’80-jarige zelf’
Arts-onderzoeker Daphne Raad doet onderzoek naar veroudering en gezonde leefstijl bij Leyden Academy on Vitality and Aging. Veel chronische ziekten die op latere leeftijd ontstaan, worden veroorzaakt door ongezonde keuzes op jongere leeftijd. Dit is een maatschappelijk probleem, maar zorgt ook voor veel persoonlijk leed. Raad: ‘Voor mij is het veel leuker om een heel stuk taart te eten en dat misschien wel elke dag te doen, maar mijn ’80-jarige ik’ zal echt niet blij zijn met ‘mij nu’ als ik die leefstijl in stand houd.”

Artikel loopt door onder audio

Daphne Raad vertelt over haar experiment

Voorlichting hierover, met daarin de boodschap wat goede en slechte keuzes zouden zijn, blijkt weinig effect te hebben op het gedrag van mensen. Raad wil nu onderzoeken of een ontmoeting met hun ‘oudere zelf’ wel effect heeft op keuzes die mensen maken.

Onder begeleiding van prof. Dr. David van Bodegom doet zij op Lowlands een experiment om deze ontmoeting na te bootsen. Verdeeld over drie groepen berekenen deelnemers hun eigen levensverwachting, doen ze een visualisatie-oefening waarbij ze zichzelf zien met een verouderingsfilter, of dansen zij met een verouderingspak. Zo’n pak simuleert de fysieke ervaring van het ouder worden. Voorafgaand en na afloop van deze experimenten vullen zij vragenlijsten in over hun gedrag. Raad: “We zijn heel erg benieuwd of de vragenlijst voor de oefening anders wordt ingevuld dan erna.” Daaruit hopen de onderzoekers op te kunnen maken of de deelnemers andere keuzes maken met hun toekomstige versie in gedachten.

Festival
De Leidse onderzoekers zijn blij dat zij de kans krijgen om hun onderzoek op Lowlands uit te voeren. Raad: ‘Wij vinden het een mooie kans om juist de jongere generatie te betrekken bij onderzoek naar ouder worden.” Voor Marschall is het vooral belangrijk dat er een grote groep kan worden onderzocht, waar mogelijk ook mensen tussen zitten die ervaring hebben met psychedelische middelen.

Naast deze nuttige kanten vinden beiden het ook gewoon heel leuk om op Lowlands onderzoek te doen. Raad wil het festival ook zeker niet framen als ‘ongezond’. “Feesten, samen met je vrienden zijn en de beweging van dansen, is allemaal ook hartstikke gezond.” Marschall: “Dat is ook een doel van onze deelname. Dat het een leuke ervaring is voor de deelnemers, en voor ons ook.”

Lowlands is op 18, 19 en 20 augustus in Biddinghuizen. Voor meer informatie over Lowlands Science: www.lowlands.nl/ll-science/

Leiden Maatschappij Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×