(Foto: (UWV)

Beperkte banengroei maar nog steeds kansen voor zelfstandigen in Holland Rijnland

Het UWV verwacht dat het aantal banen voor zelfstandigen in Holland Rijnland de komende jaren minder hard groeit. Tussen 2023 en 2025 komen er zo’n 1.400 banen voor zelfstandigen bij. Zelfstandig ondernemen kan voor werkzoekenden een alternatief zijn voor werken in loondienst.

In het eerste half jaar van 2023 ging 3,8 procent van de WW’ers in Holland Rijnland als zelfstandige aan de slag. Werkloosheid is meestal niet de belangrijkste reden voor zelfstandigen om voor zichzelf te beginnen. Belangrijke drijfveren kunnen zijn, zelf bepalen wanneer en hoe vaak men wil werken, daarnaast biedt ondernemerschap uitdaging.

Het UWV verwacht dat het aantal banen van zelfstandigen in de regio Holland Rijnland tot 2025 toeneemt van 77.200 tot 78.600. Dit komt neer op een toename van 1,8 procent. Het aandeel zelfstandigen op het totaal aantal banen in de regio bedroeg in 2023 24,5 procent. Er komen vooral banen bij in de sectoren: overige zakelijke diensten, specialistische zakelijke diensten en zorg & welzijn. Vooral overige zakelijke diensten kent een hoog aandeel zelfstandigen in de werkgelegenheid.

Schijnzelfstandigheid
“De beperkte banengroei past bij de gematigde groeiverwachtingen van het Centraal Economisch Planbureau voor de Nederlandse economie. Je ziet in een even groot voorafgaand tijdvak ruim drie keer zo sterke banengroei voor zelfstandigen. Maar het is niet alleen de conjunctuur. Ook de situatie op de arbeidsmarkt, het personeelsbeleid van bedrijven en het overheidsbeleid spelen hierin een rol”, zegt arbeidsmarktadviseur Patrick Joosten van het UWV. “Je kunt bij dat laatste denken aan de beperking van de zelfstandigenaftrek en het tegengaan van ‘schijnzelfstandigheid’. Aan de andere kant kunnen sociaal-culturele idealen de aantrekkingskracht van het ondernemerschap vergroten. Het gaat dan om het imago en de behoefte aan vrijheid om eigen keuzes te maken.”

Autonomie
Uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2023 van CBS en TNO blijkt dat de meeste mensen als zelfstandige beginnen om zelf te kunnen bepalen wanneer en hoeveel ze werken (39%). Andere veel genoemde redenen zijn: altijd al als zelfstandige hebben willen werken (35,4%), een nieuwe uitdaging zoeken (29,5%) en niet meer voor een baas willen werken (29,7%). Bij drie op de tien zelfstandigen gaat het om beroepen die vaak door zelfstandigen worden uitgevoerd. Van alle zelfstandigen in Nederland is 8,4 procent gestart, omdat zij geen baan in loondienst konden vinden.

Advertentie

Leiden Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×