(Foto: Anna Glinka)

Theatersolo MOED over hoe een film- en televisieacteur docent werd op het MBO

PS|theater uit Leiden speelt van donderdag 22 augustus tot en met zondag 15 september de voorstelling MOED in het Pesthuis in Leiden. De première is op zaterdag 24 augustus.

De theatersolo MOED gaat over acteur Mahfoud Mokaddem, die tijdens de coronaperiode docent Burgerschap wordt op het mbo. MOED vertelt het verhaal van die ene docent die jou wél ziet, van leerlingen die een hand in de rug verdienen en collega’s die je niet begrijpen. Een voorstelling vol story-telling, hiphop beats en videokunst. Een ontroerend verhaal over leerlingen én docenten die weinig aansluiting vinden bij het onderwijssysteem en zich afvragen: waar doe ik het voor?

MOED
In de theatersolo MOED neemt acteur en docent Mahfoud Mokaddem het publiek mee naar zijn klaslokaal op het mbo 1. Hij stelt je voor aan Reza, Dayenne, Teun en al die andere leerlingen voor wie niemand ooit een vlag hijst. Mahfoud herkent zich in hen. Want ooit was hij ook zo: een jongen die altijd achterin zit. In de klas, in de bus, in de maatschappij.

Juist de confrontatie met zichzelf als 16-jarige motiveert Mahfoud om voor de klas te gaan staan. Hij pelt de les Burgerschap af tot de vragen: hoe gaat het met jou, hoe ben je hier gekomen en waar wil je naartoe? Het voeren van dit gesprek zorgt voor een bijzondere band tussen de studenten en hun docent. Maar het antwoord op deze vraag is niet te toetsen en valt buiten de competentieprofielen en didactische kaders.

Schoolverlater
Terwijl de klas Mahfoud als vriend of broer gaat beschouwen, lijken collega’s niets te snappen van zijn manier van werken en vallen hem steeds vaker af. In docentenvergaderingen wordt hij genegeerd, door de opleidingsleider wordt hij op het matje geroepen en van de directie krijgt hij nog één kans. Net als zijn leerlingen (en precies zoals hijzelf vroeger), houdt Mahfoud zich als docent maar moeilijk staande in het onderwijssysteem en dreigt zo opnieuw een schoolverlater te worden. Als het onomkeerbare gebeurt, staat hij voor de vraag: ga ik de strijd aan voor al die leerlingen zoals ik, of stop ik als docent?

Mahfoud Mokaddem
Mahfoud Mokaddem studeerde in 2018 af aan de Academie voor Theater van Fontys Hogescholen. Hij speelde tijdens zijn studie onder andere in Papapa (Alida Dors en Tjon Rockon, Productiehuis Rotterdam) en The Nation (Eric de Vroedt, Het Nationale Theater). Na zijn studie speelde hij naast BLIND SPOT (PS|theater) in verschillende films en series zoals Mocromaffia, De belofte van Pisa, De ZAAK SHELL en Bestsellerboy. Tijdens de coronaperiode maakt hij de stap naar het onderwijs en wordt docent Burgerschap op het mbo 1.

Achtergrond
MOED is geïnspireerd op Mahfouds ervaring als docent op het Zadkine Startcollege, interviews met zijn ouders, vrienden en onderwijscollega’s, en uitvoerig onderzoek. In 2023 en 2024 onderzocht stadsgezelschap PS|theater kansenongelijkheid in het onderwijs. Voor TWAALF volgden ze vier gezinnen bij de overstap van de basis– naar de middelbare school, ZESTIEN volgde leerlingen en docenten op het Da Vinci College Lammenschans, en ze maakten EENENTWINTIG over de prestatiedruk onder studenten. MOED is het slotstuk van dit onderzoek.

Speeldata en kaartverkoop
MOED is van donderdag 22 augustus tot en met zondag 15 september te zien in het Pesthuis aan de Plesmanlaan in Leiden. Van donderdag tot en met zaterdag is de aanvang 20.00 uur. Op de zondagen wordt om 15.00 uur een matinee gespeeld. Kaarten kosten 20,00 euro en kunnen worden gekocht via de website van PS|theater.

Advertentie

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×