Wereldmuseum Leiden
Wereldmuseum Leiden aan de Steenstraat. (Foto: Carla Fakkeldij)

Wereldmuseum op de schop: 'Recht doen aan diverse en dynamische samenleving'

Wereldmuseum Leiden wordt heringericht. Het museum organiseert daarom een ‘inspiratieavond’ op 12 september waar iedereen mag meedenken over de toekomstige inrichting van het voormalige museum Volkenkunde.

“We willen jullie willen vragen om te delen wat jullie belangrijk zouden vinden in het nieuwe Wereldmuseum Leiden”, schrijft het museum in een uitnodiging. Voor die nieuwe inrichting wil het museum graag input vanuit de samenleving. “Wat voor wereldverhalen zou het museum moeten vertellen? Welke objecten zouden we moeten laten zien?”

Roofkunst
Door de herinrichting wil het museum recht doen aan de diverse en dynamische samenleving waarin we leven en bezoekers inspireren tot een open blik op de wereld. Het museum reflecteert al langer op haar rol. Dat heeft te maken met de discussie over roof- en koloniale kunst.

Het museum deed daarom eerder al onderzoek naar de herkomst van de stukken in de collectie. Wanneer de landen waar de kunst oorspronkelijk vandaan komt een verzoek om teruggave indienen gaat het museum daar in principe in mee. In dit kader veranderde het museum eerder ook al de naam van Museum Volkenkunde naar Wereldmuseum. Ook het Tropenmuseum in Amsterdam en het Afrika Museum in Berg en Dal heten sinds dat moment Wereldmuseum.

De inspiratieavond van het museum begint om 17.30. Aanmelden kan via de site van het museum.

Cultuur Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×