(Foto's: Scientist Rebellion)

Leidse standbeelden opnieuw geblinddoekt

“Standbeelden in Leiden waarschuwen voor klimaatverandering.” Zo brengen de leden van de organisatie Scientist Rebellion (SR) de actie onder de aandacht, waarbij opnieuw standbeelden in Leiden zijn geblinddoekt.

De actie is er eentje in een serie van velen die steeds op zondagen worden gevoerd. Die zijn door Scientist Rebellion namelijk uitgeroepen tot ‘Statue Sunday’. Bekende beelden als de lakenkoopman, de vishandelaar en de jonge en volwassen Rembrandt kregen afgelopen nacht een blinddoek voorgebonden om aandacht te vragen voor het klimaat. “Open je ogen, dit is een klimaatnoodtoestand”, is de oproep van de actievoerders die oproepen om vooral niet weg te kijken als het om de klimaatcrisis gaat.

De Statue Sunday-actie van SR is onderdeel van een wereldwijde campagne van wetenschappers om op een andere manier aandacht voor het klimaat te vragen. “Op basis van een grote hoeveelheid alarmerende wetenschappelijke publicaties maken wetenschappers over de hele wereld zich namelijk ernstig zorgen over de opwarming van het klimaat. Ondanks de vele waarschuwingen voor de catastrofale gevolgen daarvan, stuiten zij nog steeds op een groot gebrek aan daadkracht bij politici en bestuurders”, aldus SR.

Scientist Rebellion is gelieerd aan Extinction Rebellion (XR). Een internationale, activistische beweging die zich verzet tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. XR eist dat de netto CO₂-uitstoot al volgend jaar gestopt moet zijn. Onder de overkoepelende noemer Klimaatrechtvaardigheid voor iedereen, stellen zij drie eisen aan de overheid: Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering, doe wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Advertentie

Leiden Maatschappij Regio Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×