Beleggers en particulieren ondervinden hinder bij de procedure voor het krijgen van een verhuurdersvergunning. (Foto: Chris de Waard)

VVD en Studenten voor Leiden kritisch over procedure verhuurdersvergunning

Raadsleden Tom Leest (VVD) en Mitchell Wiegand Bruss (SVL) uitten kritiek op wijze waarop verhuurders in Leiden een verhuurdersvergunning moeten aanvragen. “Het lijkt er op dat een bureaucratisch vehikel is opgetuigd waar veel goede en kleine verhuurders last van hebben en geld aan kwijt zijn”, schrijven de raadsleden aan het Leidse college van burgemeester en wethouders.

De twee zetten vraagtekens bij de hoge leges voor een vergunning die met 938,50 euro erg hoog zijn in vergelijking met steden als Rotterdam (335,00 euro) en Den Haag (271,00 euro). Te meer omdat leges maximaal kostendekkend mogen zijn. “Dit bedrag geldt voor álle verhuurders. Dus zowel voor een professionele partij met honderden appartementen als voor iemand die maar één of enkele kamers verhuurt”, aldus Leest en Wiegand Bruss. “Wij willen van de gemeente duidelijkheid over de wijze waarop het tarief is vastgesteld. Bovendien willen we weten of de gemeente voor de verschillende type aanvragers ook het tarief gaat aanpassen.”

Daarnaast vinden de raadsleden dat het proces van de aanvraag en behandeling niet op orde is. Hierbij maken de raadsleden een verwijzing naar uitspraken van de organisatie Vastgoed Binnenstad Leiden tijdens een inspraak bij de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling. Hier spelen het gebrek aan communicatie en het gemak waarmee de beslistermijn, soms vlak voor het aflopen daarvan, door de gemeente wordt verlengd.

“Ook zijn bij onze fracties signalen binnengekomen over aanvragen”, zeggen de twee raadsleden. “Veelal gaat het om minuscule foutjes in de aanvraag die dan zonder pardon worden teruggestuurd of bijvoorbeeld gevallen waarin handhaving al wordt ingezet tijdens de looptijd van de trage behandeling. Door alle verhuurders te zien als huisjesmelkers en het voor hen steeds lastiger te maken, ontstaat bij ons bovendien de zorg dat dit voor een deel van de verhuurders de druppel is waardoor zij stoppen met hun verhuuractiviteit en hun panden in de verkoop zetten. En dat is nou precies niet de bedoeling, want dan verdwijnen veel studentenkamers in onze stad”, aldus Leest en Wiegand Bruss.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×