Impressie van een eerdere 'Arts & Science'-conferentie. (Foto: Annick Elzenga)

Kunstenaars en wetenschappers in gesprek  over onverschilligheid

De toekomst van onverschilligheid is het thema van de conferentie die op 12 en 13 september wordt gehouden bij Naturalis. Cultuur, wetenschap, filosofie en technologie komen op die dagen samen rond dit thema. “We kijken daarbij zeker twintig jaar vooruit”, zegt Alexander Mouret van de stichting die al tien jaar zulke ‘Arts & Science’-conferenties organiseert onder het motto ‘Brave New World’.

Mouret, innovatiemanager kunstmatige intelligentie bij de Universiteit Leiden, ziet veel in de bijdrage die kunstenaars kunnen leveren aan het krijgen van een beeld van de toekomst. “Kunstenaars doen zelf onderzoek voor hun kunstpraktijk. Door hun creativiteit en verbeeldingskracht zijn zij minder geremd dan wetenschappers, die op feiten zijn aangewezen. Ze prikkelen wetenschappers tot het stellen van meer vragen, wat een interessante discussie oplevert.”

De conferentie, internationaal en Engelstalig, is bestemd ‘voor iedereen die bereid is om diep in de toekomst te duiken’. “De ervaring leert dat behalve wetenschappers en kunstenaars ook ambtenaren, consultants, HR-managers, studenten en marketeers onze jaarlijkse conferentie bezoeken”, vertelt Mouret. “Overigens zijn wij geen trendwatchers. Trends zijn meer iets voor de kortere termijn.”

Twintig experts
Conferentiethema’s in eerdere jaren waren onder meer de toekomst van onsterfelijkheid, de toekomst van oorlog en de toekomst van aandacht. Op het programma van dit jaar staan paneldiscussies en lezingen van ongeveer twintig experts. Een van hen is de Amerikaanse computerdeskundige, componist en beeldend kunstenaar Jaron Lanier, pionier in het ontwikkelen van virtual reality-toepassingen. De titel van zijn lezing is: ‘Gedachten over onverschilligheid’.

Alexander Mouret spreekt de hoop uit dat de deelnemers aan de conferentie nieuwe inzichten krijgen: “die kunnen dan leiden tot nieuwe toepassingen in hun leven, innovatie in hun werk, nieuw onderzoek of nieuwe samenwerking met opgedane contacten”.

Nacht van Ontdekkingen
Mouret organiseerde zestien jaar lang het Leiden International Film Festival en momenteel doet hij dat onder meer met het Leidse kunst- en kennisfestival De Nacht van Ontdekkingen. 

Cultuur Economie Leiden Maatschappij Wetenschap


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×