(Foto's: Chris de Waard)

Tweede editie Pride Leiden wordt twee keer zo groot

De Pride Leiden die vorig jaar voor de eerste keer werd georganiseerd, was een overweldigend succes. En dat dat geen toevalstreffer was, blijkt wel uit het feit dat de tweede editie die op zaterdag 7 september wordt gehouden bijna twee keer zo groot is als die van vorig jaar.

In 2023 werd ook de organisatie zelf verrast door de enorme animo die er bleek te zijn voor het programma, waarvan de Canal Pride de meeste aandacht trok. Leuk voor de zichtbaarheid  van de lhbtiq+-gemeenschap, maar misschien niet eens het belangrijkste onderdeel. Naast die kleurrijke botenparade was er namelijk een uitgebreid inhoudelijk programma opgetuigd en dat is dit jaar niet anders.

Botenparade
Telde de Leidse Canal Pride bij de eerste editie vorig jaar nog 22 deelnemers, dit jaar zijn het er met 38 bijna twee keer zoveel. De boten vertrekken om 14.30 uur vanaf het Galgewater en varen tot circa 17.00 uur door de Leidse grachten. Ze doen dat vergeleken met vorig jaar in omgekeerde richting. “Dat komt beter uit voor de rondvaartboten die dan minder hinder ondervinden”, legt voorzitter Lorenzo van Beek uit.

Grachtwacht
Onder de deelnemers dit jaar weer een breed scala aan organisaties uit Leiden, maar ook uit de regio. Natuurlijk vaart COC Leiden mee, net als lhbtiq+-zwemclub Plons, jongerenvereniging Outside van de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit DWH. Ook de Leidse en Oegstgeester gemeenteraad, de Universiteit Leiden, het LUMC, verschillende scholen en studentenverenigingen versieren een boot. En wie dit jubileumjaar natuurlijk ook niet achter kon blijven is de 3 October Vereeniging. De parade wordt net als vorig jaar afgesloten door De Grachtwacht die dan zo nodig wat verloren feestvreugde uit het water kan scheppen.

ZZN
De botenparade gaat naadloos over in het avondprogramma dat dit jaar ook veel meer ruimte krijgt dan vorig jaar. Het feest is verplaatst van de Beestenmarkt naar het Lammermarktplein waar om 16.00 uur de muziek alvast aangaat als de dj zijn plaatjes opzet. Ook de foodtrucks openen dan hun luifels en de barren hun tap. Om 17.00 uur begint het echte feest met optredens van Wendy More, de boyband STORM!, queer artist Stemin, Discotheef, een optreden als tribute aan de Zangeres Zonder Naam, Barry Badpak, Corry Konings, een ABBA-tribute door de band Voulez-Vous en afsluitend een dj tot 22.45 uur.

Afteren
Wie na de Lammermarkt nog niet is uitgefeest, kan tot 4.00 uur ’s nachts terecht op de Official Afterparty in de Nobel of op de Pride Party in het COC Leiden. Bij de Nobel wordt de muziek verzorgd door Traffamafia en Discotheef en ook The Alley Girls treden op. Bij COC Leiden draaien achtereenvolgens DJ Koen, DJ Marc, DJ Project YV, DJ Miss D en DJ Starsweet de plaatjes.

In september 2023 voeren 22 boten mee tijdens de eerste Leidse Canal Pride. (Foto’s: Chris de Waard)

Mijnwerkers
De Pride Leiden duurt in totaal vier dagen en begint op woensdagavond 4 september met de vertoning van de film Pride in het Kijkhuis. Die speelt zich af tijdens de regeerperiode van Margaret Thatcher met onder andere de massale en gewelddadige stakingen van de mijnwerkers. Een groep activisten gaat tijdens de voorbereidingen van de Gay Pride-optocht in Londen geld inzamelen voor de families van de stakers. De mijnwerkersbond durft hun hulp eigenlijk niet aan te nemen. Pride is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de ‘Lesbians and Gay Men Support the Miners’-actiegroep, die nu veertig jaar bestaat.

Pride Comedy
Op donderdag 5 september staat er ‘Pride Comedy’ op het programma bij de Nobel. Een avond met de allerleukste queer comedians van Nederland, de beste grappen en scherpe analyses van opkomend comedy talent. Aan het eind van de avond weet je hoe leuk is het om queer te zijn.

Quill
Ook Sijthoff Cultuur doet mee aan de Leiden Pride en heeft voor de vrijdagavond een Queer Quill Schrijfwedstrijd op het programma staan. Ontdek gedichten en verhalen van regenboogschrijvers en hun bondgenoten en krijg feedback van een professionele jury. Of doe zelf mee en maak kans op het winnen van de felbegeerde Queer Quill Beker. De avond  aan de Doezastraat 1 begint om 19.30 uur en duurt tot 23.00 uur.

Queer Comedy Night
Een dag na de Pride Comedy in De Nobel is het lachen geblazen in de Leidse Schouwburg tijdens de Queer Comedy Night. Bezoekers wacht een onvergetelijke avond met vrienden, de crème de la crème van queer comedytalent, de beste beats van Discotheef en buikpijn van het lachen.

Aftel Party
De laatste uurtjes naar de zaterdag worden afgeteld in Gay Cafe De Roze Beurs. De ‘Aftel Party’ begint daar om 20.00 uur, maar om middernacht wordt echt afgeteld naar de start van de tweede editie van Pride Leiden.

Pride zaterdag
Op 7 september is er naast de botenparade een vol programma dat om 10.45 uur begint met de film ‘Moonlight’ in het Kijkhuis. Drie bepalende hoofdstukken uit het leven van Chiron, een homoseksuele zwarte jongen in een ruige buurt van Miami, tonen zijn worsteling met zijn identiteit, mannelijkheid en de drugsverslaving van zijn moeder, terwijl drugsdealer Juan als enig rolmodel optreedt. Dit tedere, hartverscheurende en prachtig gefilmde portret van een complex personage, bekroond met de Oscar voor Beste Film, laat de pijn en schoonheid van liefde zien.

Roze tijdreis
In het Rijksmuseum van Oudheden is deze dag aandacht voor diversiteit in de oudheid. “Kom lekker cultureel snacken met een queer reis door de tijd”, aldus de wervende tekst van het museum. Conservatoren en museummedewerkers vertellen verhalen over seksuele- en genderdiversiteit in de oudheid, van de prehistorie tot de Romeinen.

Net als vorig jaar leest dragqueen Dina Diamond weer voor aan kinderen. Dit keer uit ‘Prinses Kevin’ van Michaël Escoffier. Was het voorleesuurtje vorig jaar nog op zolder bij de centrale bibliotheek, dit jaar heeft BplusC het Volkshuis opengesteld voor ouders die met hun kinderen vanaf 4 jaar kunnen aanschuiven. Het voorlezen begint om 13.30 uur (inloop 13.15 uur) en aanmelden is niet nodig.

Vorig jaar waren er voorafgaand en tijdens de Pride ook protesten. ’s Ochtends gericht tegen voorlees dragqueen Dina Diamond en ’s middags tegen de ‘kapitalistische insteek’ die de Pride volgens de demonstranten heeft. Ze vroegen vooral om meer aandacht voor queer- en transrechten. Dat deden ze ook begin vorige maand nog eens op de brug waar ze vorig jaar tijdens de Pride werden verdreven door de politie. (Foto’s: Chris de Waard)

Advertentie

Leiden Maatschappij Pride Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×