Mevrouw Verhoog is bewoner van Foreschate. Zij mocht het lint doorknippen. Het nieuwe pand is officieel open. (Foto: Voorschotense Krant)

Voorschotense senioren weer terug in Foreschate

Ze hebben het heerlijk gehad in het Leidse Groenhoven, maar het is nog altijd ‘oost, west, thuis best’. De bewoners van Woonzorgcentrum Foreschate zijn dan ook ontzettend blij dat ze weer terug zijn aan de Rouboslaan in een fonkelnieuw pand. Afgelopen maandag werd het officieel geopend door mevrouw Verhoog. Zij is een van de nieuwe bewoners van Foreschate.

Het oude pand van Foreschate was al jaren aan zijn eind. Plannen voor nieuwbouw lagen er al langer en in 2022 ging dan eindelijk de eerste paal de grond in. De bouw van het pand van Woonzorg duurde tweeëneenhalf jaar. Ouderenorganisatie Topaz huurt het pand in ieder geval de komende twintig jaar.

Twee maanden geleden kwamen de bewoners weer terug. Marion Savenije is teamleider. “Een enorme drukke tijd, niet alleen voor de bewoners maar ook voor de medewerkers. We hebben tijdens de verhuizing echt heel veel hulp gehad van vrijwilligers, mantelzorgers, familie en vrienden van de bewoners maar het is toch een enorme onderneming. In het begin was het hier echt wennen. Langzamerhand zie je dat de gezelligheid van het oude pand weer terugkomt.”

Teamleider Marion Savenije over de verhuizing

Er is plek voor zeventig bewoners die in zeven woongroepen wonen met elk een gezamenlijke huiskamer en keuken. “Daarnaast heeft elke bewoner een eigen woon-slaap appartement met ruime badkamer en een ruim balkon”, vertelt Savenije. “Het is de bedoeling dat bewoners samen koken en eten maar wie dat niet wil kan ook op de eigen kamer eten. Op de begane grond is ‘De Ontmoeting’ waar bewoners met familie of vrienden een kopje koffie met een gebakje of een broodje kunnen eten. Overigens zijn ook de buurtbewoners uitgenodigd om eens langs te komen. Graag zelfs, loop gewoon eens binnen!”

Mevrouw Tromp maakte de twee verhuizingen in drie jaar mee. “Leiden was even wennen, een oud gebouw maar uiteindelijk werd het toch wel gezellig. De leiding deed er alles aan om ons bezig te houden. Leiden was wel leuk, ik ben zelfs met mijn rollator de stad in geweest, maar ik ben blij weer terug te zijn in Voorschoten.” Maar ook hier moet ze weer wennen. “Ik ben nog aan het zoeken waar alles is”, lacht ze. “Maar ik heb een kamer met zicht op de mooie tuin. Ik ben tevreden hoor!” Want ook die tuin is flink opgeknapt.

Voor mevrouw Tromp is het nog even wennen.

Savenije weet dat het best lastig is. “Iedereen is nog op zoek naar een eigen plekje. Niet alleen de bewoners maar wij als medewerkers ook. Het werken in de groepswoningen is nieuw en ook de techniek in het gebouw is even zoeken zoals onder andere de klimaatregeling. Maar geef ons even de tijd en dan komt alles helemaal goed.”

Het nieuwe gebouw is volledig gasloos en maakt gebruik van warmtepompen en zonnepanelen. Daarnaast zijn slimme sensoren en andere moderne zorgdomotica geïntegreerd om de zorg optimaal af te stemmen op de individuele behoeften.

Op donderdag 29 augustus, organiseert Foreschate een open ochtend voor geïnteresseerden. Buurtbewoners zijn van harte welkom tussen 10.00 en 12.00 uur om een kijkje te komen nemen en de nieuwe faciliteiten te ontdekken.

 

 

Advertentie

Link in bio Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×