(Foto: Chris de Waard)

Grachtwacht hoopt op kwijtcomplimentering liggeld zwerfvuilkano's in plaats van klap in gezicht

Vrijwilligersorganisatie De Grachtwacht Leiden moet liggeld gaan betalen voor de kano’s die liggen afgemeerd aan de Oude Singel. Een rekening van bijna tweehonderd euro plofte op de mat van het brugwachtershuisje op de Marebrug waar de zwerfvuilvissers hun onderkomen hebben.

“We gingen uit van een vergissing”, schrijft Auke-Florian Hiemstra op sociaal medium X. “We namen contact op met wethouder Fleur Spijker, maar kregen een formele reactie, waarin werd gewezen op vier redenen voor kwijtschelding van binnenhavengelden. Op basis daarvan komen we er niet voor in aanmerking.”

Per jaar wil de gemeente aan het vrijwilligersinitiatief 191,00 euro verdienen. De Grachtwacht hoopt nu dat de gemeenteraad het liggeld kwijt zal schelden. “Al zou ‘kwijtcomplimenteren’  een mooiere term zijn. Dit werk van onze vrijwilligers verdient geen rekening, maar applaus.”

In 2021 kwam De Grachtwacht ook al eens in aanvaring met de gemeente in verband met Leidse regeltjes. Toen moest er ineens een ligplaatsvergunning komen voor de kano’s, waarmee de vrijwilligers wekelijks het water opgaan. Na een hoop gedoe werden die ligplaatsen geregeld, maar nu blijkt dus dat ze daar voor moeten gaan betalen.

“Ons vrijwilligersinitiatief dat al jaren zwerfvuil uit de grachten haalt, krijgt plots een rekening. We moeten bijna tweehonderd euro per jaar gaan betalen aan onze eigen gemeente, om zwerfvuil op te mogen blijven ruimen. Dit voelt als een klap in ons gezicht. Het is de omgekeerde wereld”

De Grachtwacht hoopt nu op een andere koers van de gemeente, waarbij het project wordt omarmt en de stichting met structurele financiering een duurzame toekomst krijgt. “Een schone stad, met schone grachten, dat willen we toch allemaal?”

Mocht het niet tot kwijtschelding komen, dan heeft Stichting de Grachtwacht een crowdfunding-pagina waarop elke euro welkom is.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Link in Bio Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×