De campus in Den Haag. (Foto: Marcel de Groot)

Universiteit Leiden onder vuur om schending privacy studenten

De Landelijke Studentenvakbond LSVb vindt het niet kunnen dat op de campussen van de Universiteit Leiden externe beveiligers in burgerkleding rondlopen, die studenten observeren en fotograferen. “Dit is kwalijk en zorgelijk en wij vragen ons vooral af: vanwaar deze zware beveiligingsmaatregelen? We hebben contact opgenomen met de universiteit, maar ze hebben ons niet te woord gestaan en ook nog niet teruggebeld”, zegt vicevoorzitter van de studentenvakbond Ocke Siertsema.

Siertsema begrijpt niet dat de universiteit hierover niet vooraf heeft gecommuniceerd met docenten en studenten. “Een campus moet een veilige plek zijn waar je kunt studeren en waar je niet bang hoeft te zijn om begluurd of afgeluisterd te worden. Dit is een ernstige schending van de privacy.”

Onveilig
“De externe beveiligers geven studenten een onveilig gevoel, omdat ze foto’s maken en zelfs een tas van een student zou zijn doorzocht tijdens zijn afwezigheid”, zegt Siertsema. De universiteit heeft ook richting de eigen studenten niet willen aangeven wat de reden is voor deze zware beveiliging.

Een woordvoerder van de universiteit laat weten dat er zich in de afgelopen periode een aantal incidenten heeft voorgedaan en dat er personen zijn gezien die niet op de campus thuishoren. “Het is niet de bedoeling dat onbevoegden en mensen met verkeerde bedoelingen op onze campus komen. Dit is, gelet op de veiligheidssituatie in de wereld, een ingewikkelde uitdaging.”

Hij zegt dat de universiteit er alles aan doet om de veiligheid van de gebouwen te waarborgen voor medewerkers en studenten. “We willen hierover transparant zijn maar kunnen niet ingaan op de veiligheidsmaatregelen die wij treffen. De universiteit werkt op tal van manieren aan het borgen van de veiligheid van al haar studenten en medewerkers. Dit gebeurt op zichtbare en minder zichtbare manieren.”

Undercover
Verder stelt de universiteit dat ze geen undercoverpersoneel in dienst heeft, maar wel beveiligers in burgerkleding inzet. “Deze hebben tot taak verdachte situaties vroegtijdig te signaleren. Het betreft gekwalificeerd beveiligingspersoneel dat – na enkele keren te zijn ingezet – voor iedereen herkenbaar is. Dat zij herkenbaar zijn voor onze eigen gemeenschap van studenten en medewerkers is ook goed – dat is immers de gemeenschap die zij beschermen.”

De woordvoerder stelt verder dat deze beveiligingsmedewerkers normaal gesproken niet in tassen kijken. “Bij bijzondere evenementen kan het zijn dat aanvullende maatregelen genomen moeten worden, bijvoorbeeld het controleren van passen of tassen.”

“De Universiteit Leiden neemt zelfstandig besluiten over maatregelen die genomen moeten worden, maar staat waar nodig in contact met politie, justitie en gemeente”, stelt de universiteit tot slot.

Haagse Stadspartij
Michel Vermeer, beleidsmedewerker van de Haagse Stadspartij, die ook student is aan de Universiteit Leiden en in de Universiteitsraad zit, heeft aangekondigd vragen te gaan stellen aan de gemeenteraad van Den Haag. “Toen ik dit voor het eerst hoorde, dacht ik dat ik in een soort koudeoorlogsfilm was beland. Een universiteit die haar eigen studenten stiekem bespioneert, fotografeert en afluistert, is niet alleen juridisch zeer twijfelachtig, maar ook moreel volstrekt verwerpelijk.”

De manier van werken zorgt volgens Vermeer voor veel wantrouwen bij de studenten en een groot gevoel van onveiligheid. “Het is een serieuze inbreuk op de vrijheid van de studenten.” Hij vraagt zich af wat de rol van de gemeente is in deze kwestie. Ook plaatst hij vraagtekens bij de bewering van de universiteit dat er mensen rondlopen die niet op de campus thuishoren. “Hoe kan dat dan? De beveiliging is beter dan bij Fort Knox, zonder pas kom je sowieso niet binnen, dus wat is de echte reden dan?”, zegt hij in gesprek met Sleutelstad.

Vermeer zegt de reactie van de universiteit te wantrouwen. “De universiteit stelt dat ze geen undercoverpersoneel in dienst heeft, maar wel beveiligers in burgerkleding. Maar wat is het verschil daartussen precies?”

De Haagse Stadspartij is, net als Amnesty International en de stichting Privacy First, verbaasd en bezorgd over de acties van de Universiteit Leiden. “Dit heeft alles weg van bespioneren en heeft invloed op hoe vrij en veilig studenten zich voelen”, aldus Vermeer.

Advertentie

Leiden Link in bio Maatschappij Onderwijs Universiteit Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×