Het asielzoekerscentrum tussen de Haagse Schouwweg en de Plesmanlaan in Leiden. (Foto: Louis Smit)

Extra asielzoekers naar Leidse regio door spreidingsactie minister Faber

De Leidse regio vangt zes asielzoekers extra op nu migratieminister Marjolein Faber heeft besloten om asielzoekers uit het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel over Nederland te verspreiden. “Bij de zes locaties in de Leidse regio is iemand extra geplaatst of deze is onderweg. De in totaal zes personen gaan naar Wassenaar, Katwijk, Voorschoten, Oegstgeest en twee maal Leiden”, zo liet een woordvoerder van het COA zaterdag in antwoord op vragen van Sleutelstad weten.

Faber besloot dat het COA vanuit Ter Apel één en het liefst twee asielzoekers extra moet verhuizen ‘naar elke locatie in het land’. Zij wil daarmee voorkomen dat de asielpopulatie in Ter Apel op 1 september het afgesproken maximum van tweeduizend overschrijdt. Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waartoe Ter Apel behoort, dreigde deze week nog in Binnenlands Bestuur met een gang naar de rechter als de afspraak weer wordt geschonden.

Het COA beschikt volgens de woordvoerder over bijna driehonderd opvanglocaties. De asielinstroom in Ter Apel is ongeveer achthonderd personen per week. Het is onbekend wat er gebeurt als over een paar weken zou blijken dat het aantal asielzoekers in Ter Apel het maximum opnieuw overschrijdt en of minister Faber dan haar ‘spreidingsactie’ herhaalt.

Spreidingswet
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten reageerde verrast en kritisch op het besluit van Faber. Een bijzonder detail is dat haar partij, de PVV, de inmiddels aangenomen Spreidingswet wil intrekken, waarmee gemeenten tot de opvang van asielzoekers kunnen worden gedwongen. Voor Leiden betekent de Spreidingswet, die op 1 februari van kracht werd, dat er in 2025 619 plekken voor opvang van asielzoekers gerealiseerd moeten zijn, waaronder 52 plekken voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

Advertentie

Leiden Link in Bio Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×